Hlavní obsah

V EU sílí pochyby o českém předsednictví

Právo, DPA, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost českého selhání v čele Unie začíná brát Brusel stále vážněji. Tvrdí to rakouský tisk, který poukazuje i na protievropské výroky prezidenta Václava Klause, jehož slova uvádí jako důkaz české neschopnosti zvládat složité unijní problémy. Mezitím europoslanci za bavorskou CSU ve středu navrhli vzhledem k pochybám o schopnostech Prahy prohodit české a švédské předsednictví.

Foto: Monasse Thierry, ČTK

Podle rakouských médií se Brusel připravuje na "pražský chaos".

Článek

"V Bruselu se připravují na nejhorší a desítky skupin tam už pracují na různých alternativách, které by umožnily v případě českého selhání rozprostřít záchrannou síť,“ napsal list Kurier v článku s titulkem "EU se připravuje na pražský chaos“. Tento list už minulý týden napsal, že Praha by mohla o své předsednictví přijít ve prospěch Francie, což ale nyní sám zpochybňuje.

Pracovní skupiny v Bruselu podle Kurieru již nyní horečně pracují na nouzových plánech a záchranných akcích pro případ, že Česko svou roli v čele EU nezvládalo. List tvrdí, že ČR je na úkol špatně připravena i proto, že Klaus veřejně označil předsednictví malé země za bezvýznamné.

"Bože můj, teď přijde Václav“

Stejně vyznívají i názory středopravého listu Die Presse, nejnověji komentář Bože můj, a teď přijde Václav. "Finanční krize, klimatická katastrofa, debakl s Lisabonskou smlouvou a teď ke všemu ještě blížící se české předsednictví. Pro Unii to už sotva mohlo být horší – to alespoň teď sugerují světu především Francouzi,“ píše autor komentáře Wolfgang Böhm.

Böhm varuje před Paříží a jejími mocenskými ambicemi, zároveň ale připouští, že prezident Nicolas Sarkozy "vyvolal v obtížné době alespoň pocit jakéhosi vedení“. Česko ve srovnání s ním působí tristně. Nabízí jen "silně oslabeného premiéra Topolánka, který možná nejbližší měsíce ani politicky nepřežije, a prezidenta Klause, který popírá klimatické změny a pro něhož je evropská vlajka červeným hadrem“.

"To opravdu nejsou žádné dobré předpoklady pro šestiměsíční velení nad Unií, která se ocitla v bouřlivých vodách,“ dodává komentátor.

Bývalý rakouský vicekancléř Gerhard Busek v rakouském listě Der Standard sice tvrdí, že snaha Francie prodloužit si předsednictví na úkor Česka neprojde, zároveň ale dodává: "Je třeba dát si velký pozor, aby byla novým členským zemím upírána schopnost něco dělat. Tím bychom naznačovali: neumíte to, nemáte na to. A s tím je třeba být velmi opatrný, pro něco takového se musí přinejmenším najít nějaká elegantnější forma.“

"Francouzští diplomaté a média dělají všechno, aby Prahu zdiskreditovali. Češi jsou podle nich příliš bezvýznamní, příliš euroskeptičtí, příliš nestabilní, aby mohli vést Evropu,“ upozornil Der Standard.

Politik CSU: Ztracený půlrok

Německý europoslanec Markus Ferber z Křesťanskosociální unie (CSU) dal ve středu najevo naprostý despekt ke schopnosti Prahy vést Unii. Na dotaz rozhlasu Deutschlandfunk, zda ČR v čele neznamená pro Unii "ztracený půlrok“, odpověděl kladně: "Ano, a pro EU to je důležitý rok.“

S odvoláním na euroskepsi českých politiků varoval Ferber před znehybněním EU během českého předsednictví. "Když si představíte gruzínskou krizi za českého předsednictví, když si představíte výzvy finanční krize pod českým předsednictvím, pak vám bude velmi rychle jasné, že tu nelze dosáhnout rychlých jednomyslných závěrů, když tu není země, která umí vést a již také akceptují ostatní,“ prohlásil.

Napadl i přístup českého premiéra k Lisabonské smlouvě. "Není možné, aby jistý ministerský předseda, pan Topolánek, podepsal smlouvu, vzal ji domů a hned ji předložil s prosbou o přezkoumání ústavnímu soudu, kde leží dodnes. Tady se opět ukazuje pan Švejk, jak to známe z dějin, z literatury, ale to není politické jednání,“ prohlásil.

Podle jeho kolegy Ingo Friedricha by proto měla Praha zvážit, zda nepožádat Švédsko, aby si s Českem předsednictví vyměnilo, pokud české politické vedení neustane ve svém hašteření.

Švédsko by podle dosavadních plánů mělo vést Unii až ve 2. pololetí roku 2009.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám