Hlavní obsah

Srbové předali Albánii důkazy o obchodu s lidskými orgány zajatých Srbů

TIRANA

Srbsko v pondělí předalo albánským úřadům dokumenty, podle nichž Albánci za války v Kosovu obchodovali s orgány zajatých Srbů. Materiály se zakládají na výpovědích srbských rodin, které v konfliktu ztratily své příbuzné. O obchodu poprvé informovala bývala hlavní žalobkyně Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Carla del Ponteová. Zapleteny do něj mají být i špičky Kosova.

Článek

Důkazy o prodeji orgánů zajatých Srbů předal v Tiraně srbský prokurátor pro válečné zločiny Vladimir Vukčević albánské vrchní státní zástupkyni Ině Ramaové. Vukčević se mimo jiné snaží prošetřit tvrzení, že se v Albánii nacházejí masové hroby s pozůstatky zavražděných Srbů. Ramaová ujistila svého srbského kolegu, že mu Albánie poskytne veškerou požadovanou podporu v jeho práci.

Obětí obchodů s lidskými orgány se údajně stalo přibližně 300 Srbů, které v době konfliktu v Kosovu v letech 1998-1998 prý unesli členové povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) a zavlekli do severní Albánie. Šlo především o srbské civilisty, kterým údajně lékaři v areálu u albánského města Burrel asi 90 kilometrů severně od Tirany odebrali vnitřní orgány, které pak skončily na mezinárodním černém trhu.

S obviněním kosovských povstalců poprvé přišla bývalá žalobkyně haagského tribunálu Carla Del Ponteová, která o těchto předpokládaných zločinech napsala v nedávno vydaných pamětech.

V květnu oznámila organizace monitorující dodržování lidských práv Human Rights Watch, že o pašování orgánů má určité informace a vyzvala k zahájení vyšetřování.

Albánské i kosovské úřady vše popírají a označují celou kauzu za smyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám