Hlavní obsah

Většina Slováků schvaluje rozdělení Československa

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Až 47 procent Slováků považuje rozdělení Československa po roce 1993 za správné. Podle průzkumu agentury Focus pro slovenské Hospodárske noviny za nesprávné považuje rozdělení státu 44% Slováků. Výsledky průzkumu zveřejnil deník den před 90. výročím vzniku první ČSR.

Článek

Stoupence samostatného Slovenska tvoří mladší generace, vysokoškolsky vzdělaní lidé, občané s nadprůměrným příjmem a voliči strany Smer - sociální demokracie premiéra Roberta Fica a Slovenské národní strany.

Proti rozdělení československé federace jsou starší lidé, občané maďarské národnosti a paradoxně také voliči Lidové strany HZDS Vladimíra Mečiara. Právě Mečiar stál v čele slovenské vlády v roce 1992, kdy došlo k dohodě o rozdělení státu.

"Mezi voliči této strany převažuje starší generace, která po počáteční euforii ze samostatného státu má dnes pocit, že má menší životní možnosti ve smyslu příjmů nebo důchodů," vysvětluje šéf agentury Focusu Ivan Dianiška.

Anketa

Schvalujete rozpad Československa?
Ano
52,9 %
Ne
44,7 %
Nevím
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26367 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám