Hlavní obsah

Důstojníci NATO si pronajímali vily šéfa neapolské mafie

Novinky, rei
NEAPOL

Američtí důstojníci Severoatlantické aliance si po celé roky v Itálii nepřímo pronajímali vily Antonia Iovineho, bosse neapolské mafie Camorra. Iovine (44), přezdívaný kvůli své nízké postavě O’ninno (Dítě), v Itálii figuruje mezi 30 nejhledanějšími zločinci. Dvanáct let je na útěku před úřady.

Foto: Novinky

Italští karabinieri zajistili minulý rok padesát vil mafiánů. Ve většině žili příslušníci NATO.

Článek

Podle listu Corriere della Sera, který kauzu vyšetřoval, může být zjištění jen špičkou ledovce. Italská policie naznačuje, že podobných případů je v okolí Neapole víc. „Je to směšné, že? Pokladna NATO, do níž Itálie přispívá, pomáhá plnit pokladnu Camorry,“ citovaly britské Timesy Franka Robertiho, koordinátora místního úřadu pro boj s mafií.

V neapolské oblasti je několik působišť a zařízení NATO, zejména americké telekomunikační středisko v Bagnoli a letecká základna USA v Capodichinu.

Jedna z vil pronajatých americkým personálem je v městě San Cipriano d’Aversa. V roce 1986 ji koupila Iovineho matka, vyšetřovatelé se domnívají, že za peníze ze synovy kriminální činnosti.

Příslušníci NATO si však pronajímali desítky takových vil. „Loni se nám podařilo zabavit majetek klanu Bianco-Corvino v hodnotě přes 100 miliónů eur (přes 2,5 miliardy korun), včetně padesáti vil. Později jsme zjistili, že čtyřicet z nich bylo pronajato zaměstnancům NATO. Většina z nich tam pořád bydlí s tím rozdílem, že nájemné mezi 1 500 až 3 000 eur měsíčně teď platí do státní kasy,“ řekl Carmelo Burgio, šéf neapolských karabinierů.

Vojenský důstojník na americké ambasádě v Římě prý o kontroverzních pronájmech nic neví, stejně jako zástupci amerických sil na velitelství v Neapoli a v Capodichinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám