Hlavní obsah

Britové se zlobí, ministr islandským bankám nevěřil dávno před krachem

Novinky, rei, The Daily Telegraph
LONDÝN

Britští střadatelé, kteří ve zkrachovalých islandských bankách přišli o 4,5 miliardy liber (přes 130 miliard korun), mají další důvod k frustraci. Ministr financí Alistair Darling totiž problémy peněžních domů tušil týdny před jejich pádem.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Britský ministr financí Alistair Darling

Článek

Ministerstvo financí tvrdilo, že po islandském krachu jednalo rychle a rozhodně, aby peníze Britů zachránilo. Přepis soukromého telefonátu Darlinga s islandským ministrem obchodu Bjorgvinem Sigurdssonem ze 7. října však naznačuje, že se Darling o islandské banky bál už několik týdnů.

Transkript zveřejnil magazín Iceland Review na svých internetových stránkách. Darling v něm obviňuje Sigurdssona, že ho islandští představitelé “měsíce a týdny” ohledně stavu islandských bank Landsbanki, Kaupthing a Glitnir, které v Británii působily, klamali.

Ze záznamu také vyplývá, že Darling ujišťování ze strany Islanďanů nevěřil. “Při setkání s vaším kolegou a dalšími... jsem měl o stav bank obavy a oni říkali, že se není čeho bát. Pochybovali jsme o tom, co nám bylo řečeno, a obávám se, že jsme měli pravdu,” řekl.

Následující den ministr oznámil, že Island 300 tisíc britských střadatelů, kteří měli v islandských bankách uloženo asi 4,5 miliardy liber, kompenzovat nebude. Británie v reakci zmrazila islandské účty ve své zemi, což na Islandu vyvolalo bouři nevole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám