Hlavní obsah

Seehofer bude bavorským premiérem v koalici s FDP

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU), sesterská strana vládních křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové, má od soboty nového předsedu. Spolkový ministr zemědělství Horst Seehofer (59) se v neděli tudíž volbou v zemském sněmu stane novým bavorským premiérem v koaliční vládě s liberální FDP. Seehofer tak nahradí odstupujícího Günthera Becksteina (64).

Foto: Michael Dalder, Reuters

Spolkový ministr zemědělství Horst Seehofer

Článek

Na mimořádném sjezdu v Mnichově v sobotu si nový šéf CSU, který neměl protikandidáta, připsal hlasy 786 z 870 delegátů, tedy více než 90 procent. V čele strany vystřídal Erwina Hubera (63), jenž oznámil svou rezignaci minulý měsíc, tři dny po nejtěžším volebním debaklu CSU za posledních padesát let.

„Chci svůj úřad pojmout jako službu Bavorsku, jako službu lidem. Politika není vychutnávání si moci, nebo kariérní vzestup. Moje zaměstnání možná bude v Mnichově, ale svou bojovnost zapojím také v Berlíně,“ slíbil Seehofer, jehož pozici v CSU loni oslabil skandál s nemanželským dítětem.

Sjezd rovněž schválil koaliční smlouvu s FDP, která mj. zmírnila protikuřácký zákon, takže kouřit se bude znovu smět v restauracích s kuřáckými kouty, na diskotékách, v pivních stanech na Oktoberfestu i v malých jednomístných barech, pokud se za kuřácké prohlásí.

FDP působila takřka padesát let v Bavorsku jako opoziční strana. CSU si naopak od šedesátých let udržovala absolutní většinu, o kterou přišla v zemských volbách letos 28. září, když ztratila 17 procent voličů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám