Hlavní obsah

Fico: zestátnění důchodových úspor Slováků nevylučuji

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský premiér Robert Fico nevyloučil, že by stát mohl v krajním případě přistoupit k zestátnění důchodových úspor občanů. "Kdyby se finanční krize prohlubovala a peníze lidí by byly definitivně ohroženy, vláda je dostatečně odvážná, aby přijímala netradičná řešení," uvedl Fico v sobotním diskusním pořadu Slovenského rozhlasu.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Přes milión Slováků vstoupilo do tzv. druhého pilíře důchodového zabezpečení. Polovinu částky důchodového zabezpečení odvádějí do sociální pojišťovny a polovinu na vlastní účty v důchodových správcovských společnostech (DSS). "Nemohu vyloučit žádné kroky do budoucnosti. Při současné finanční krizi dochází ke znárodňování bank a vlády přijímají další rozhodnutí a opatření, o nichž se před tím nikomu ani nesnilo," upozornil Fico.

Premiér připustil, že pokud by došlo k tomu, že DSS budou ohrožovat důchody lidí, vláda zakročí s největší razancí. "Řekli jsme například, že za určitých podmínek připouštíme vyvlastnění monopolů. To se týká také DSS," dodal. Životní ohrožení úspor je podle Fica takové, kdyby lidé z druhého důchodového pilíře nedostali žádné peníze. "Toto téma však zatím není aktuální. Druhý pilíř respektujeme, i když s ním nesouhlasíme," řekl Fico.

Důchodovou reformu na Slovensku odstartovala bývalá pravicová vláda Mikuláše Dzurindy. Ficův kabinet letos na několik týdnů umožnil lidem, aby z druhého pilíře vystoupili. Učinilo tak přes 100 tisíc Slováků. Parlament tento pátek schválil opětovné otevření druhého pilíře od 15. listopadu 2008 do 30. června 2009. Návrh počítá s odchodem dalších 100 tisíc lidí z druhého pilíře a s vrácením prostředků do Sociální pojišťovny ve výši deset miliard Sk.

Opozice obvinila vládu, že z druhého pilíře lidi vyhání a straší je nepříznivým vývojem na světových trzích. "Dáváme možnost lidem, aby se sami rozhodli," obhajuje Fico otevření druhého pilíře.

K zestátnění soukromých důchodových fondů se momentálně schyluje v Argentině.

Reklama

Související témata:

Související články

Fico nabídl zpětné odkoupení plynáren

Slovenský premiér Robert Fico nabídl konzorciu Gas de France a Ruhrgas, které vlastní 49procentní balík akcií Slovenského plynárenského průmyslu (SPP), zpětné...

Výběr článků

Načítám