Hlavní obsah

Vondra s Merkelovou se postavili proti Sarkozyho posilování eurozóny

PRAHA/PEKING

Snaha francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho posílit v Evropské unii vliv zemí, kde je zavedena společná měna euro, se nelíbí České republice ani Německu. Při pátečním setkání na summitu asijských zemí a EU (ASEM) v Pekingu se na tom shodli český vicepremiér Alexandr Vondra a německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

"Shodli jsme se na tom, že euroskupina byla ustavena v roce 1997 na neformální bázi pro komunikaci ministrů financí a že politická invaze do tohoto terénu není možná," uvedl Vondra po schůzce s Merkelovou. Zopakoval také, že jakékoli úvahy o "ukradení" českého předsednictví jsou "mimo realitu".

Vondra a Merkelová tak rozptylují obavy, že by předsednictví, které má ČR po Novém roce převzít po Francii, mohla zastiňovat skupina členských států eurozóny.

Sarkozyhoplán nepřímo oživuje i ideu dvourychlostní Evropy, ve které se hybatelem stanou země eurozóny, ovšem především ty ekonomicky silnější. Sarkozy má zájem na vytvoření jednotné „ekonomické vlády v eurozóně“. Ta by omezila možnosti národních vlád ovlivňovat vlastní ekonomiku a fiskální politiku.

Francie ve čtvrtek oznámila, že si přeje, aby se častěji a pravidelně scházeli šéfové států a vlád zemí používajících euro. Paříž chtěla tento návrh konzultovat s Berlínem, předem to však neučinila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám