Hlavní obsah

VIDEO: Europoslanci kritizují "svlékací" skenery

Právo, Michal Mocek (Štrasburk)
ŠTRASBURK
Aktualizováno

Snaha Evropské komise povolit na letištích plošné zavedení bezpečnostních skenerů, které zachycují i intimní tělesné detaily kontrolovaných pasažérů, vyvolala nesouhlasný poprask i v europarlamentu EU. „Předpokládaná opatření nelze považovat za pouhé technické kroky související s leteckou bezpečností – mají vážný dopad na základní práva občanů,“ uvádí návrh parlamentní rezoluce.

Článek

Europoslanci chtějí mít právo hlasovat o těchto zařízeních. „Je to nepotřebné, neoprávněné a agresivní opatření. Komise jej předložila bez posouzení dopadů na základní práva a lidské zdraví,“ argumentovala v debatě irská nacionalistická poslankyně Bairbre de Brún. „Skener vytváří trojrozměrný obraz, který ukazuje cestující bez šatů včetně jejich genitálií,“ postěžoval si německý sociálnědemokratický europoslanec Wolfgang Kreissl-Doerfler.

„Desítky miliónů lidí na evropských letištích budou fotografovány, jako by byli nazí,“ přisadil si v rozhovoru pro BBC italský liberál Marco Cappato. „Mnozí cestující to budou považovat za obrovskou a odpornou dotěrnost,“ uvedl jeho konzervativní kolega, Brit Philip Bradbourn. Podle něj by se měla tato zařízení, která ukazují obrysy lidského těla a odhalují skryté předměty, používat jen výjimečně, jen v případě podezření.

Skenery již zavedlo několik amerických letišť a zkoušely se i v Británii a Nizozemsku. Vedení amsterodamského letiště Schiphol tvrdí, že na nový způsob kontroly si stěžovalo jen málo lidí a že většina vítala urychlení kontrol.

Komise se hájí, že její návrh respektuje bezpečí a soukromí cestujících a že počítá s alternativní kontrolou pro ty, kdo nechtějí „svlékacími“ skenery projít. Argumentuje tím, že obrazy se nebudou nijak ukládat a že je uvidí jen obsluha monitorů, která se nedostane do kontaktu s konkrétními cestujícími. Podle Bradbourna se ale Komise pokouší zavést nové zařízení bez jednání s národními vládami a europoslanci.

Evropští poslanci jednali ve středu i o pravidlech pro výběr letištních poplatků. Podle poslance Ulricha Stockmana skoncuje nová směrnice s libovolností velkých letišť, jež si určují ceny za užívání svých ranvejí a jiných zařízení. „Letecké společnosti dosud přenášely tyto náklady na cestující, kteří museli platit okolo 20 eur letištních poplatků. Cílem nové směrnice je ochrana před těmito přehnanými poplatky,“ zdůraznil Stockman.

Nová směrnice mají platit pro všechna letiště s více než pěti milióny cestujících ročně. V Česku se dotkne zatím jen pražské Ruzyně. Zdravotně postižení pasažéři či cestující s omezenou schopností pohybu poplatky nebudou muset platit. Dohled na dodržování pravidel pro poplatky má mít vnitrostátní, nikoli unijní úřad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám