Hlavní obsah

VIDEO: Výbuch bomby v centru Záhřebu zabil dva novináře

Novinky, Javno, Slobodna dalmacija, B92

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZÁHŘEB
Aktualizováno

Centrem chorvatského hlavního města Záhřebu ve čtvrtek navečer otřásla exploze. Silný výbuch si vyžádal životy dvou novinářů pracujících pro přední týdeník Nacional. Nálož explodovala pod autem před sídlem redakce.

Článek

Jednou z obětí je spoluvlastník a druhou marketingový ředitel listu. Exploze se udála okolo 18:20 v centru města. "Slyšela jsem strašnou explozi a otřesy, něco takového jsem neslyšela od roku 1995, kdy poblíž mě explodoval granát,“ uvedla svědkyně. „Za pár minut dorazila policie." Podle chorvatského webu Javno se další osoba zranila.

Ivo Pukanić a Niko Frandjić zemřeli ve voze Lexus před budovou listu. Bomba byla zřejmě umístěna pod autem. To se následně vzňalo.

Bomba v centru Záhřebu zabila dva přední chorvatské novináře. Foto: 24sata.hr

Policie uzavřela okolní oblast, na místě jsou záchranáři a dorazil i záhřebský starosta Milan Bandić.

Pukanić už jeden útok přežil a měl ochranku

Pukanić se terčem útoku stal už dříve. Letos v dubnu na něj atentátník na ulici vystřelil z pistole, když se večer vracel domů. Měl tlumič. Střelec minul a poté, co Pukanić vytáhnul vlastní pistoli, se lekl a utekl.

Od té doby Pukaničovi policie poskytovala ochranu. Není jasné, kde byla v okamžik atentátu.

Chorvatská metropole zmítaná násilnostmi

Záhřeb trápí násilnosti za bílého dne už několik měsíců. Zavražděni byli i známý reportér, městský úředník nebo šéf stavební firmy. Poslední obětí vražd v mafiánském stylu se začátkem října stala 26letá právnička Ivana Hodaková. Její otec Zvonimir Hodak v současnosti zastupuje bývalého armádního generála Vladimira Zagorece, který čelí obviněním z krádeže diamantů v hodnotě pěti miliónů dolarů, které měly figurovat při válečných dohodách.

Chorvatský premiér v reakci na násilnosti oznámil odchod ministrů vnitra a spravedlnosti. Svůj post opustil i nejvyšší policejní šéf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám