Hlavní obsah

V Řecku kvůli kauze s pozemky rezignoval druhý ministr

– ATÉNY
Novinky, BBC, rei

Řecký státní tajemník Theodore Roussopoulos se ve čtvrtek stal druhým ministrem, který složil funkci kvůli kontroverzní směně půdy. Ministr námořního obchodu Georges Voulgrakis rezignoval už minulý měsíc. Oba muži však vinu odmítají.

Foto: Icon/Files, Reuters

Theodore Roussopoulos

Článek

Roussopoulos, jeden z nejbližších spolupracovníků premiéra Costase Karamanlise, odstoupil poté, co zákonodárci ve středu jednohlasně schválili vytvoření komise, která má přezkoumat směnný obchod hodnotných státních pozemků za méně cennou půdu ve vlastnictví pravoslavného kláštera na hoře Athos.

Předběžné soudní vyšetřování naznačilo, že obchod z loňského roku byl pro mnichy nezvykle výhodný. Směna měla stát přijít na 100 miliónů eur (asi 2,5 miliardy korun). Představitelé kláštera, jednoho z nejstarších v zemi, odmítají jakákoliv podezření. Také Roussopoulos oznámil, že svůj post opouští jen proto, aby se mohl bránit bezdůvodným nařčením.

O vyšetření okolností obchodu požádala sama Karamanlisova vláda. Zpráva parlamentní komise má být hotová do poloviny prosince. Opozice také žádá zřízení panelu s pravomocí doporučit obžalování ministrů. O návrhu budou poslanci hlasovat v pátek. Zřejmě ale neprojde, protože k jeho schválení je potřeba hlasů vládní strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám