Hlavní obsah

Narodil jsem se jako sexuální násilník, tvrdí Fritzl

Novinky, nka, The Times
VÍDEŇ

Rakušan Josef Fritzl, který 24 let věznil a znásilňoval svoji dceru Elisabeth, sám sebe vidí jako rozeného sexuálního násilníka. Vyplývá to z Fritzlova psychiatrického posudku, jehož obsah ve středu částečně pronikl na veřejnost.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

“Uvědomil jsem si, že mám zlou povahu. Na někoho, kdo se narodil jako sexuální násilník, jsem se udržel ještě docela dlouho,” řekl Fritzl psychiatričce Adelheid Kastnerové, která ho vyšetřovala.

V roce 1967 byl Fritzl odsouzen na 18 měsíců za brutální znásilnění. Právě tehdy si prý své problémy uvědomil a našel “ideální řešení” - uvěznit svoji dceru ve sklepě, aby mohl dát průchod svým zvráceným choutkám a zároveň žít navenek normální život.

“Nejen že dokázal mistrně vést dvojitý život. Byl schopen mít hned tři tváře bez jakýchkoliv problémů,” říká Kastnerová s poukazem na to, že Fritzl své zločiny dokázal zlehčovat i sám před sebou. Se zneužíváním vlastní dcery se Fritzl podle psychiatričky vyrovnával tak, že se jí při znásilňování nikdy nedíval do očí.

Ze stotřicetistránkového posudku také vyplývá, že Fritzl sám sebe vidí jako rozeného sexuálního násilníka. Jeho úchylné chování má prý na svědomí tyranská matka, která jej jako dítě bila a zavírala. Malý Josef se prý nesměl stýkat s ostatními dětmi a matka jej měla jen s cílem dokázat svému muži, že není neplodná.

“Pan Fritzl se podobá sopce. Pod povrchem, který vypadá nezajímavě, se skrývá zlověstná žíla,” napsala Kastnerová v posudku.

Potvrdila, že Fritzl je za své jednání zodpovědný, shledala však u něj několik poruch osobnosti a sexuální úchylku. “Dá se očekávat, že pan Fritzl by se nadále dopouštěl závažných trestných činů”, praví se v závěru posudku. Na jeho základě žalobce požaduje, aby byl Fritzl poslán do vězení pro duševně nemocné zločince, kde se mu dostane potřebného léčení.

Fritzl měl s dcerou sedm dětí. Lisa (16), Monica (14) a Alex (12) byli vybráni, aby s ním a jeho manželkou Rosemarie a zároveň jejich babičkou žili v horním bytě. Kerstin (19), Stefan (18) a Felix (6) sklepení nikdy neopustili a nikdy nespatřili sluneční svit. Felixovo dvojče zemřelo krátce po porodu a Frizl jeho tělo spálil.Případ byl vyzrazen v dubnu poté, co Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice.Vyšetřovatelé by chtěli zahájit soud s Fritzlem ještě do konce roku. V současnosti zvažují, zda je průchodné obvinit ho i ze zabití dvojčete . Fritzlovi by tak hrozilo až 24 let za mřížemi. Zabití bude ale vzhledem k nedostatku důkazů těžké dokázat.

Reklama

Výběr článků

Načítám