Hlavní obsah

V Británii nařídili na UFO i střílet, ale marně, uletělo

LONDÝN

Britské ministerstvo obrany v pondělí zveřejnilo další dokumenty 1450 stránkového spisu o neidentifikovatelných létajících předmětech UFO z let 1986 až 1992. Kromě případů, které by se spíše hodily na psychiatrii, je tam i několik velmi znepokojivých informací. Nejde jen o UFO, které viděl pilot společnosti Alitalia v roce 1991, ale také případ, kdy americký vojenský pilot dostal rozkaz UFO sestřelit. To však v tu chvíli zmizelo.

Článek

Dva američtí piloti, držící pohotovost, dostali v květnu 1957 rozkaz vystartovat a sestřelit neidentifikovatelný létající předmět, uvedla agentura Reuters. Milton Torres, pilot stíhačky F-86D Sabre, na UFO vypálil 24 neřízených raket. Při akci se však cítil velmi frustrován, protože objekt se pohyboval neuvěřitelně rychle - asi 12 000 kilometrů za hodinu. Na radaru zanechával stopu jako letadlová loď.

Torres po incidentu dostal rozkaz, aby o něm nikdy nemluvil. Sdělil mu ho jeden muž v civilním obleku. Mlčel třicet let a nyní uvedl: „Byl jsem jen poručík a velmi jsem vnímal tíhu situace. Cítil jsem se jako jednonohý v soutěži v nakopávání zadků,“ popsal své pocity z marného stíhacího letu. Doplnil, že cíl byl autorizován pozemním střediskem. Pak ale rychle se pohybující cíl zmizel z obrazovky a akce byla odvolána.

I expert na UFO David Clarke připustil, že skutečně mohlo jít o UFO, i když nevyloučil, že šlo o test nové zbraně pro radioelektronický boj, která měla na radarech vytvářet obraz velkého rychle se pohybujícího cíle, který měl zmást sovětské radary.

I tento případ byl zveřejněn v záznamech o 1450 stránkách , které především zachycují data z druhé poloviny 80. let. Ministerstvo obrany registrovalo v letech 1986 - 1992 devatenáct případů. Je mezi nimi i výpověď ženy, která v dopise z března 1990 psala, že viděla vesmírnou loď, která se údajně zřítila ve Velké Británii za druhé světové války.

Pilota Alitalie vyděsil doutníkovitý předmět

Nejvíce probírán byl případ pilota společnosti Alitalia na lince z Milána do Londýna z 21. dubna 1991. Spatřil několik set metrů nad sebou podivný předmět.. "Hned jsem řekl druhému pilotovi ´podívej se ven, podívej se ven´. Spatřil totéž, co jsem viděl já," vypověděl Achille Zaghetti. „Jakmile nás objekt minul, žádal jsem operátora letové kontroly, jestli viděl něco na obrazovce a on odpověděl: Viděl jsem neznámý cíl ve vzdálenosti deseti námořních mil za vámi,“ dodal pilot podle agentury AFP.

Čtrnáctiletý chlapec v tomto případě na dotaz místní televize ujišťoval, že viděl věc, kterou popsal jako raketu letící těsně nad zemí, jež pak vzlétla do mraků. V téže době radary zachytily obrazy předmětu, který byl označen se dvěma otazníky jako možná "řízená střela".

Ovšem 2. července ministerstvo obrany dospělo k závěru, že nešlo o zbraň, ale o UFO, a tím šetření ukončilo.

Další UFO

V červnu 1991 pozorovali čtyři cestující letící do Hamburku "bezkřídlou střelu, která prolétla dole vlevo od letadla", když stroj odstartoval z londýnského letiště Gatwick. "Zdálo se, že předmět prolétl zcela blízko a cestující byli schopni vidět ho docela jasně," uvedl britský Úřad pro civilní letectví.

O měsíc později posádka britského letounu Boeing 737 pozorovala "malý černý předmět ve tvaru kosočtverce" jen 90 metrů vlevo od letadla. Letiště potvrdilo, že byl předmět zachycen na jeho radaru a že se pohyboval rychlostí 190 kilometrů za hodinu. Letový dispečer rychle varoval další letadlo, aby uhnulo z dráhy letu tohoto předmětu, avšak v tu chvíli předmět zmizel z dohledu.

Spekulovalo se o tom, že to mohl být meteorologický balon, který byl v regionu toho dne vypuštěn, ale vyšetřováním nebylo možno určit, oč přesně šlo.

Omyly a případy pro psychiatra

Mezi dokumenty jsou i kuriozity. V dopise z roku 1990 psala žena o přistání lodi mimozemšťanů v Anglii za druhé světové války. "V korábu byli dva muži z planety Spectra v orbitální dráze hvězdy Zeta Tucanae a jedna žena z jedné ze dvou neobydlených planet systému Sirius, Amazonky, planety válečnic. To jsem byla já," napsala tato žena. Tento zmatený dopis nevedl k žádnému dalšímu šetření.

Další člověk píše o "legendárních opeřených hadech", kteří čekají na povolení přistát na Zemi. Dokumenty zachycují i omyl jednoho úředníka, který v listopadu 1992 telefonoval na ministerstvo obrany a tvrdil, že neznámý blikající předmět pomalu sestupuje nad londýnským Regent's Parkem. "Jak pozvolna sestupoval, ukázalo se, že to je papírový drak," konstatoval suše nejmenovaný armádní důstojník.

Reklama

Výběr článků

Načítám