Hlavní obsah

Španělský soudce nařídil exhumovat ostatky básníka Lorcy

Novinky, ČTK, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělský soudce Baltasar Garzón nařídil otevřít masových hrob obětí občanské války ve Viznaru poblíž Granady, v němž se nacházejí také ostatky básníka Federica Garcíi Lorcy. Opatření, které se ostatně týká všech masových hrobů od třicátých let, jsou součástí vyšetřování zločinů režimu generála Franciska Franka.

Článek

Rozhodnutí soudce Garzóna je reakcí na žádosti sdružení rodin obětí z řad republikánů, aby justice vyšetřila zmizení jejich blízkých za občanské války v letech 1936-1939 a za frankistické diktatury v letech 1939-1975. Aby lokalizovala jejich těla a aby osvětlila okolnosti jejich smrti.

Lorca byl zastřelen měsíc po Frankově povstání proti republikánské vládě v srpnu 1936 za to, že sympatizoval s levicí a byl homosexuál. O otevření hrobu usilovali příbuzní dvou obětí, jejichž mrtvá těla skončila vedla básníkova. Pozůstalí chtěli mrtvé důstojně pochovat. Lorcova rodina se kroku léta bránila, své námitky stáhla teprve nedávno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám