Hlavní obsah

Polští ministři na summitu EU opustili sál, když vešel Kaczyński

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Polští ministři ve středu na summitu Evropské unie opustili jednací sál, když do něj vešel polský prezident Lech Kaczyński. Informovala o tom polská agentura PAP. Jde o další dějství sporu o to, zda bude Polsko na vrcholné schůzce reprezentovat prezident anebo premiér Donald Tusk.

Foto: YVES HERMAN, Reuters

Polský premiér Donald Tusk a prezident Lech Kaczyński na summitu EU v Bruselu

Článek

"Jsme gentlemani. Odešli jsme, když prezident vešel," řekl polský ministr financí Jacek Rostowski, který místnost opustil spolu s ministrem zahraničí Radoslawem Sikorskim.

Spor o kompetence mezi polskou vládou a prezidentskou kanceláří se kvůli summitu přenesl na mezinárodní scénu. Tusk tvrdí, že Kaczyński není v Bruselu potřebný, protože tématem summitu je finanční krize, boj s klimatickými změnami a lisabonská smlouva o reformě EU.

Podle Tuska to jsou záležitosti, které má na starosti vláda. Proto jej doprovází ministr zahraničí a ministr financí. Prezident nicméně trval na tom, že bude Polsko na summitu reprezentovat.

Problém i v dopravě

Problém bylo i to, jak se oba státníci na summit dopraví. Kaczyński dnes nemohl využít při cestě vládního letadla, kterým Tusk přiletěl do Bruselu již v úterý. Šéf vlády totiž rozhodl, že letadlo pro prezidenta do Varšavy nepoletí. Prezident nakonec odletěl z Varšavy letadlem Boeing 737 polských aerolinií LOT. Premiér tvrdí, že prezident letí do Bruselu soukromě, nikoli na vrcholnou schůzku.

Sikorski dnes po zahájení summitu řekl, že Polsko na něm nebude mluvit jedním hlasem. "Evropa neví, s kým jedná, uvedl. Účast Kaczyńského na summitu podle něj vytváří "novou politickou realitu". Názory prezidenta a vláda na otázky, které projednává summit, se totiž podle něj liší.

Poláci se mezitím za dva nejvyšší představitele země, kteří se nedokázali dohodnout, stydí. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který dnes zveřejnily deníky Gazeta Wyborcza a Rzeczpospolita. Stud budí spor prezidenta a premiéra u 83 procent dotazovaných. Jsou zároveň přesvědčeni, že půtka zhorší názor na Polsko v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám