Hlavní obsah

Londýnští teroristé z místa činu odjeli v rikšách

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Dva teroristé, kteří chtěli podle obžaloby loni v centru Londýna způsobit krveprolití auty naloženými chemikáliemi a hřebíky, z místa činu odjeli v rikšách. Prokázaly to záznamy z pouličních kamer, o nichž se v pátek dozvěděl korunní soud ve Woolwichi.

Foto: Profimedia.cz

Obě auta naložená chemikáliemi a hřebíky byla objevena náhodou.

Článek

Auta nastražená před nočním klubem a autobusovou zastávkou doktorem Bilálem Abdullou a Kafíl Ahmadem, který později zemřel při sebevražedném útoku na glasgowském letišti, objevili před klubem Tiger Tiger v centru britské metropole náhodou.

Personál po jedné hodině ranní volal záchranku k jednomu z 556 hostí, který si zranil kotník. Na ulici zaměstnance omráčily výpary vycházející z přistaveného mercedesu zelené barvy. Přivolaní hasiči ve voze objevili kanystry s benzínem, plynové nádrže a téměř 900 hřebíků.

Auto s podobným nákladem se později našlo před autobusovou zastávkou nedaleko. Všiml si ho parkovací strážník, který mu dal pokutu. O dvě hodiny později tam auto pořád stálo a nastoupila odtahová služba. Až pak policie zjistila, že je ve voze nálož a zlikvidovala ji.

K výbuchům chyběla trocha kyslíku

Nálože byly schopné způsobit rozsáhlé krveprolití, dosvědčili u soudu experti. Nestalo se tak, protože se stejně jako v případě druhého teroristického útoku na hromadnou dopravu v Londýně v létě 2005 nevznítily. V autech nebyl vzhledem k množství chemikálií potřebný kyslík.

Řidiči obou vozů z místa utekli na blízký Piccadilly Circus, odkud ujeli v rikšách. Kamera zachytila Ahmada, jak na ulici odhazuje deštník, jímž zřejmě původně plánoval zakrýt svou tvář. Oba muži se později znovu setkali jinde. Ahmad zemřel o měsíc později na následky popálenin, které utrpěl, když se džípem naloženým výbušninami pokusil najet do lidí čekajících u přepážek v terminálu na letišti ve skotském Glasgow.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám