Hlavní obsah

Britové ztratili osobní údaje o polovině vojáků

LONDÝN

Britské ministerstvo obrany vyšetřuje ztrátu pevného disku s údaji o sto tisících příslušníků britské armády a o 600 tisících mužích ve vojenském věku. O ztrátě informoval list The Sun, podle nějž nebyl disk zakódován.

Článek

Znamená to, že k informacím, které lze využít ke krádežím totožnosti lidí, se může dostat každý. CD obsahuje jména, čísla pasů, adresy, data narození, telefonní čísla, kontakty na rodinné lékaře a zubaře, čísla řidičských průkazů i údaje o náboženském vyznání vojáků. Údaje lze využít jak ke krádežím po internetu, tak k akcím ohrožujícím bezpečnost Británie.

Disk neztratilo ministerstvo, ale společnost Electronic Data Systems (EDS). Údaje údajně zmizely ve středu. Případ vyšetřuje policie, která zatím neví, zda jde o ztrátu nebo o krádež.

Britská vláda řeší únik citlivých údajů opakovaně, čímž přivádí Brity k pochybnostem ohledně plánovaného zavedení identifikačních průkazů občanů a rozšíření národní databáze DNA.

Na veřejnost v uplynulých měsících unikly milióny osobních dat. Loni v listopadu oznámily berní úřady ztráty elektronických disků s údaji o 25 miliónech lidí , téměř polovině obyvatel. Později se mimo jiné ztratila média s informacemi o vojenských rekrutech či pacientech . V červnu zase zůstaly ve vlaku důvěrné vládní dokumenty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám