Hlavní obsah

Islamisté zatčení v letadle připravovali útok v Sársku

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Islámští extrémisté, Němec afghánského původu Omid S. (27) a turecký občan Hüseyin Ö. (27), které v polovině září zatkla německá policie v letadle aerolinií KLM na letišti Kolín nad Rýnem/Bonn před odletem do Pákistánu, měli nejspíš v úmyslu zaútočit na vybrané cíle v Saarbrückenu.

Foto: Profimedia.cz

Dvojici mužů zatkla policie v září na letišti Kolín nad Rýnem/Bonn.

Článek

Jak dále napsal týdeník Focus, vyšetřovatelé objevili u Omida S. plán sárské metropole s výrazně označenými místy. „Specialisté Spolkového kriminálního úřadu je označili za možné cíle teroristických úderů,“ upozornil časopis s tím, že útočníci zřejmě zamýšleli použít několik set litrů výbušných chemikálií.

Bezpečnostní složky už na některých místech v Saarbrückenu, například u radnice či městského divadla, masivně zvýšily ostrahu.

Vyšetřovatelé mají za to, že oba zadržení patří do skupiny Unie islámského džihádu ( IJU). Hüseyina a jeho bratra Bekira uvěznily loni v červnu pákistánské úřady poté, co oba navštívili výcvikový tábor Al-Kajdy v pákistánsko- afghánském pohraničí.  

Podle televize SAT 1 prokuratura už vypracovala na Omida S. obžalobu z podpory zahraniční teroristické organizace. Nejnovější obrat ve vyšetřování tak vyvrátil informace z minulého týdne, podle nichž bezpečnostní složky šláply vedle, protože údajný dopis na rozloučenou se světem nebyl ničím jiným než hysterickým vzkazem jednoho ze zadržených snoubence, která se s ním rozešla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám