Hlavní obsah

Před biskupy ve Vatikánu promluvil poprvé židovský rabbi

– ŘÍM
Novinky, BBC, rei

Před vatikánským synodem promluvil v úterý vůbec poprvé židovský klerik. Rabbi Šear Jašuv Cohen před shromážděním biskupů vyzdvihl, co mají křesťané a židé společné, vysvětlil důležitost Starého zákona a varoval před íránskou hrozbou představovanou prezidentem Mahmúdem Ahmádínežádem. Smířlivý obraz ale poznamenala rabbiho pondělní kritika někdejšího papeže Pia XII.

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Rabbi Šear Jašuv Cohen

Článek

Cohen (80) agentuře Reuters řekl, že Pius mohl pro perzekuované Židy během druhé světové války udělat víc. Pak přitvrdil a dodal, že by byl možná vůbec nepřijel, kdyby býval věděl, že se římskokatolický synod uskutečňuje v době 50. výročí smrti někdejšího papeže.

Současná hlava římských katolíků Benedikt XVI. minulý měsíc Pia hájil. Řekl, že za války žádným úsilím ve prospěch židů nešetřil.

Podle některých židů se za ně Pius dostatečně nepostavil a neodsoudil jejich hromadné vraždění fašisty. Vatikán tvrdí, že tehdejší papež intervenoval v kuloárech.

„Mohl tajně pomoct spoustě obětí a uprchlíků, otázkou ale je, zda nemohl pozvednout hlas a jak by to pomohlo či ne. My oběti cítíme, že ano. Nemám oprávnění od rodin miliónů mrtvých říct: zapomeňme, odpouštíme,“ řekl Cohen.

Úterní rabbiho vystoupení na konferenci ale bylo smířlivé. Cohen vyzdvihl to, co mají křesťané a židé společného. Zároveň varoval před hrozbou míru, kterou představuje režim íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, o němž se Západ domnívá, že usiluje o výrobu jaderné bomby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám