Hlavní obsah

Hlavní ulici v Grozném přejmenovali na Putinovu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GROZNYJ

Čečenská metropole Groznyj pojmenovala svou hlavní třídu podle ruského premiéra Vladimira Putina. Tamní úřady tak uctily muže, který tam vyslal armádu, aby rozdrtila odbojné separatisty.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Článek

Někdejší Vítězná třída je od neděle Putinův prospekt. Třídu při nedělním ceremoniálu lemovaly Putinovy podobizny, zatímco ulicí pochodovaly školáci s čečenskými vlajkami. „Je to akt uznání mimořádného přínosu Putina v boji proti terorismu a k ekonomickému a sociálnímu zotavení Čečenské republiky,“ řekl starosta města Muslim Chučijev.

Někdejší ruský prezident Vladimir Putin poslal vojáky do Čečenska v roce 1999. Měli porazit separatisty, kteří Rusy ze země vytlačili během předchozího konfliktu. Druhá čečenská válka měla tisíce obětí a uprchlíků. Groznyj po ní zůstal v ruinách.

Organizace pro lidská práva upozorňovaly na nevybíravé nasazení ruské síly, kampaň Moskvy nicméně podporovali voliči, které rozlítily útoky rebelů na ruské civilisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám