Hlavní obsah

Největší země EU jednají v Paříži o finanční krizi

Zástupci čtyř největších zemí Evropské unie v sobotu jednají v Paříži o situaci na finančních trzích. Scházejí se v situaci, kdy světovou ekonomiku ničí nejvážnější krize od 30. let minulého století, která destabilizovala řadu bank, zablokovala úvěrové trhy a značně otřásla důvěrou spotřebitelů.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy doufá, že se na schůzce dojednají alespoň takové kroky, které zastaví prohlubování problémů. První krok k omezení dalšího šíření krize v pátek učinila americká Sněmovna reprezentantů, která schválil plán stabilizace tamního finančního systému.

O podobné podpoře údajně nyní uvažuje také Evropská unie. "Paulsonův plán navrací důvěru, teď je třeba jej uvést do praxe," řekla k pátečnímu schválení amerického plánu francouzská ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová. Plán sestavil ministr financí USA Henry Paulson ve spolupráci s centrální bankou (Fed).

Na podporu fungování svého finančního systému chtějí Američané vynaložit až 700 miliard dolarů, v přepočtu asi 12 biliónů Kč. Několik zdrojů blízkých evropským vládám v minulých dnech uvedlo, že Francie navrhuje vytvořit v Evropské unii záchranný fond, v němž by bylo asi 300 miliard eur (asi 7,4 biliónu Kč).

Oficiální místa v Paříži nicméně všechny takové informace tvrdě popírají a tvrdí, že žádný takový návrh ani neexistuje. "Řada z nás se snaží předložit návrhy. Jsme v oblasti formulace myšlenek, žádný plán zatím nemáme," řekla ve středu Lagardeová. Ten den se spekulace na toto téma objevily poprvé.

Země EU zatím pouze diskutují, jak finanční krizi řešit

Členské země EU podle ministryně zatím pouze diskutují o tom, jak na finanční krizi reagovat. "Už jsme řekli, že hospodářská situace je velmi složitá, růst prudce zpomalil a my letošní rok uzavřeme růstem kolem jednoho procenta," řekla k vyhlídkám francouzské ekonomiky Lagardeová, když v sobotu navštívila pařížský autosalon.

Sobotní vrcholné schůzky v Paříži se účastní zástupci Francie, Německa, Británie a Itálie, tedy celá evropská část skupiny G7. S nimi jednají činitelé Evropské komise a Evropské centrální banky (ECB), včetně prezidenta ECB Jeana-Clauda Tricheta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám