Hlavní obsah

Slovenská policie odhalila osmium - platidlo podsvětí - za 1,5 miliardy

Právo, ivi (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenská policie odhalila připravovanou akci bratislavského podsvětí, které chtělo prodat velké množství těžkého kovu osmium v hodnotě 1,5 miliardy slovenských korun (1,2 miliardy Kč). Jak napsal deník Nový čas, osmium je nyní v rukou policie a zkoumají ho odborníci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podsvětí se údajně nákupem vzácného kovu chtělo zbavit nelegálních peněz před lednovým zavedením eura. "V současném stádiu vyšetřování neposkytujeme k případu žádné informace," uvedl deníku policejní mluvčí Martin Korch.

Policie zatím neví, jak se vzácná látka do Bratislavy dostala. Objevila ji o víkendu v městské čtvrti Lamač. Byla zatavená ve skleněných ampulkách. "Dohromady váží přibližně pět kilogramů a jejich cena je 1,5 miliardy slovenských korun, což je obrovský balík peněz. Osmium je velmi těžký kov a ampulky se vejdou do jednoho kufříku. Používají se jako platidlo v podsvětí, protože cena tohoto vzácného kovu je stabilní," řekl Novému času nejmenovaný zdroj.

Cena osmia, které patří spolu s iridiem a rhodiem do skupiny kovů kolem platiny, činí na eBay 31 dolarů za gram. Pět kilogramů by v tomto případě stálo 2,8 miliónu korun.

Osmium je lesklý modrošedý kov, který lze práškovat. Používá se například ve slitinách na hroty per, kontakty a jako katalyzátor. Pro vysokou teplotu tání se z něj vyrábí také žárovková vlákna. Není radioaktivní, po zoxidování však jeho páry mohou dráždit oči a po čase mohou způsobit slepotu.

Ve větším množsvím se pak prodává kolem 400 dolarů za troyskou unci, což je asi 13 dolarů. Některé zdroje ale uvádějí jeho cenu jako 100 dolarů za gram.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám