Hlavní obsah

V Gruzii nikdo nerozlišoval mezi vojenskými a civilními objekty

Novinky, rei
PRAHA

Bezpečnostní situace v oblastech postižených srpnovým gruzínsko-ruským konfliktem zůstává nestabilní a zejména množství nevybuchlé munice představuje překážku pro návrat desetitisíců civilistů. Konstatovala to organizace Amnesty International (AI). Její inspekce postižených míst prý prokázala, že žádná z bojujících stran nerozlišovala mezi vojenskými a civilními objekty.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Civilisté ukrytí ve škole v jihoosetském správním středisku Cchinvali

Článek

„AI je znepokojena gruzínským útokem na město Cchinvali a přilehlé vesnice, který byl proveden v noci ze 7. na 8. srpna. Dostupné informace ukazují, že útok mohl být proveden způsobem, který znemožnil rozlišování mezi vojenskými cíli a civilními objekty,“ uvádí zpráva. Podobně v rozporu prý byly ruské vzdušné útoky na město Gori a vesnice v Jižní Osetii.

Amnesty potvrzuje předchozí zprávy, že obě strany použily tříštivé bomby. Gruzie to přiznala, Rusko nikoliv. Množství nevybuchlé munice brání v návratu civilistů domů.

AI zmiňuje také útoky na civilní majetek, zejména etnických Gruzínců v jihoosetských vesnicích. Těchto zločinů se podle ní dopouštěly hlavně jihoosetské polovojenské skupiny, ale i jednotlivci dorazivší z Ruska.

Násilnosti podle AI pokračují i po ukončení bojů. „Střelba, rabování a etnicky motivované útoky nadále sužují obyvatele Jižní Osetie a znesnadňují návrat etnických Gruzínců. Negativní dopad mají i nárazníkové zóny, které kontroluje Rusko,“ uvedla ředitelka AI pro Evropu a střední Asii Nicola Duckworthová.

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám