Hlavní obsah

V rakouských volbách podle průzkumů triumfují pravicoví populisté

VÍDEŇ

Citelné oslabení obou stran dosavadní velké koalice - sociální demokracie (SPÖ) i lidovců (ÖVP) - přinesly podle prvních odhadů, zveřejněných po uzavření volebních místností, nedělní předčasné parlamentní volby v Rakousku. Výrazně naopak posílily populistické strany svobodných (FPÖ) a Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ).

Foto: ČTK

Jörg Haider má důvod k radosti

Článek

Potvrdily se tak předvolební předpoklady průzkumů veřejného mínění.

Podle odhadu televizní stanice ORF zůstává nejsilnější stranou v zemi SPÖ s 28,6 procenty hlasů, proti posledním volbám z roku 2006 však ztrácí 6,7 procenta hlasů. Odhady jsou založeny na odpovědích voličů odcházejících z volebních místností.

Ještě hůře dopadla ÖVP, která ztrácí s 25,1 procenty asi devět procent hlasů. Na začátku července, kdy právě ÖVP vystoupila z koalice a vyvolala předčasné volby, měli ještě lidovci v preferencích značný náskok. Voliči však zjevně lidovce potrestali za to, že nechali vládu ztroskotat.

Rakouský kancléř Alfred Gusenbauer přijíždí do centrály sociálních demokratů ve Vídni.foto: Reuters/MIRO KUZMANOVIC

Posílení pravicových populistů je naopak ještě výraznější, než naznačovaly průzkumy. FPÖ i BZÖ pravděpodobně získaly téměř 18, respektive 12 procent, což je proti volbám z roku 2006 navíc sedm procent pro každou z nich.

Haidr překvapil

Překvapuje to zvláště u BZÖ korutanského hejtmana Jörga Haidera, která se ještě nedlouho před volbami pohybovala na hranici volitelnosti. Potvrdí-li se první prognózy, budou populisté dohromady dokonce největší politickou silou v zemi.

Strana Zelených naproti tomu lehce ztratila a propadla se mezi rakouskými politickými stranami ze třetího místa až na místo páté.

Žádná z dalších stran zjevně čtyřprocentní hranici nepřekonala a do parlamentu se nedostala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám