Hlavní obsah

Student chtěl z Německa vyvézt milióny v kufrech

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRANKFURT

Celkem 8, 7 miliónu eur (213 miliónů korun) v hotovosti objevili celníci na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem v zavazadlech 29letého studenta ze severního Německa. O případě, který se odehrál v květnu, informovaly orgány činné v trestním řízení až v neděli.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Prokuratura stíhá muže pro důvodné podezření praní špinavých peněz,“ uvedl mluvčí Celního úřadu v Kolíně nad Rýnem Wolfgang Schmitz. Dodal, že se objevily náznaky, že peníze mohou souviset s drogami, vyšetřování se však zaměřuje i na jiné směry.

Vyšetřovatelům se však zatím nepodařilo plně objasnit, proč měl student u sebe nejvyšší sumu v hotovosti, kterou kdy našli u jednotlivce na území Spolkové republiky.

Student rozdělil peníze v bankovkách v nominální hodnotě 50 a 100 eur do třech kufrů, jež podal jako zavazadla. Potom si vzal palubní vstupenku a čekal na výzvu k nástupu do letadla mířícího na Blízký východ. Celníci peníze objevili při kontrole zavazadel před odletem.

V Německu musí cestující při překračování státních hranic nahlásit každou sumu nad deset tisíc eur ( 244 tisíc korun). Právě to by mělo zabránit praní špinavých peněz a financování teroristických a zločineckých aktivit.

Při kontrolách 13 tisíc cestujících na německých letištích, autobusových a železničních stanicích zadrželi specialisté jen loni 5, 5 miliónu eur ( 134 mil. korun), které směřovaly do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám