Hlavní obsah

V Bělorusku začaly volby do parlamentu

– MINSK • Aktualizováno

V Bělorusku začaly v neděli ráno volby do parlamentu. Ty mohou poprvé od 90. let, kdy nastoupil k moci autoritářský prezident Alexandr Lukašenko, alespoň vzdáleně připomínat demokratické hlasování. Prezident až dosud systematicky potíral opozici.

Foto: Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

Díky vlivu na volební komisi vždy zajistil, aby jeho odpůrci na poslanecká křesla nezasedli. Letos poprvé by ale podle analytiků mohl ve snaze zalíbit se Západu učinit ústupek a část opozičních kandidátů nechat do sněmovny projít.

Volební místnosti se uzavřou v sedm hodin večer středoevropského času. O místa ve 110členné dolní komoře parlamentu se letos uchází 263 kandidátů, 70 z nich jsou příslušníci opozice.

Mezinárodní volební pozorovatelé za celou dobu zatím čtrnáctileté Lukašenkovy vlády neuznali platnost žádných z konaných voleb. O výsledku totiž až dosud nerozhodoval počet odevzdaných hlasů, ale verdikt předsedy volební komise, který byl podřízen vládě.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) i krátce před současným hlasováním upozornila, že voliči se během volební kampaně nedozvěděli zásadní informace o hlavních tématech voleb ani o kandidátech a že se předvolební klání odehrává "v atmosféře přísných kontrol".

Na průběh voleb dohlíží stovky pozorovatelů této organizace, ti ale nemají jisté, že budou vpuštěni přímo do volebních místností.

Reklama

Výběr článků

Načítám