Hlavní obsah

Finsko zaplavila vlna anonymů hrozících útoky ve školách

– HELSINKY

Od úterního masakru ve škole v Kauhajoki zaplavila Finsko vlna anonymů, hrozících v SMS a na internetu podobnými útoky. Finská policie už zadržela několik lidí, kteří hrozby šířili.

Článek

Ve městě Turku byla zadržen 15letý žák, který rozesílal výhružné SMS. V Kaajani zadržela policie dva mladíky ve věku 18 a 23 let, kteří posílali výhružné zprávy po internetu. První hrozil střelbou na škole, kde studoval. V Keuruu policie vyklidila všechny třídy, když patnáctiletý chlapec oznámil na internetu, že je tam nastražena bomba.

„Většinou jsou vágní, ale zmiňují střelbu ve školách a exploze bomb,“ uvedl mluvčí policie v Kaajani, když vysvětloval, proč policie v těchto případech zasahuje.

„Čím více se o události mluví, tím větší nebezpečí je, že to někdo zopakuje,“ uvedl národní policejní komisař Mikko Paatero k nutnosti prošetřit každou hrozbu.. „Poté, co jsme byli svědky dvou podobných událostí, je nebezpečí reálné,“ dodal.

K podobným incidentům došlo také v Masku, v Raahe či v Joroinenu. Policie musela zakročit i proti třem dívkám ve škole v Porvoo, protože hrozily, že budovu podpálí.

Policii ale podobné hrozby, jaké se objevily už po loňském masakru v jiné finské škole, zatěžují. „Musíme to zastavit,“ uvedl mluvčí policie Urpo Lintula. Zdůraznil, že výhružné zprávy zvyšují nejistotu a strach ve společnosti rozjitřené masakrem.

Reklama

Související články

Střelci z finských škol mohli být v kontaktu

Finská policie ve čtvrtek uvedla, že dva střelci z finských škol Matti Saari a Pekka Eric Auvinen mohli být ve spojení. Saari v úterý zabil deset lidí na školě...

Výběr článků

Načítám