Hlavní obsah

Britského šíitu odsoudili, naváděl děti, aby se bičovaly do krve

ČTK, aš,
MANCHESTER

Šíitský muslim z Machesteru byl odsouzen za to, že nabádal dva nezletilé chlapce, aby si v lednu bičovali záda břity na řetězech. Čtyřiačtyřicetiletý Syed Mustafa Zaidi byl shledán vinným z krutosti vůči dětem. Byl podmínečně odsouzen na půl roku do vězení. Podmínka trvá rok.

Foto: EPA, ČTK

Šíité se při oslavách ašúry zraňují do krve

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý Syed Mustafa Zaidi se během oslav svátku ašúra v muslimském centru bičoval sám pomocí břitů na řetězech až mu ze zad tekla krev . Pak vyzval dvojici nezletilých chlapců - třináctiletého a patnáctiletého, aby činili totéž. Patnáctiletému předal nástroj, který tvoří pět zakulacených břítů na řetězech.

Mladší z chlapců před soudem vypověděl, že Zaidi jim říkal: „Začněte s tím, začněte s tím.“ Před porotou uvedl: „Říkali jsem mu, že to nechcem dělat.“

Chlapci uvedli, že se navzájem chtěli bičovat, ale ne pod tlakem a ne nástrojem od Zaidiho. V Pákistánu k tomu používali menších břitů. Než je další muslimové zastavili, způsobili si na zádech tržené rány, většinou povrchové, ale také několik hlubších řezných rány.

Soud také Zaidimu zakázal, aby v příštích dvanácti měsících povzbuzoval k bití sebe sama kohokoli pod šestnáct let. Soudce zdůraznil, že rozsudek neznamená vyjádření názoru na samotný muslimský svátek, během něhož k události v lednu došlo.

Bičování patří k oslavě svátku ašúra

Rituální mrskání do krve je součástí oslav největšího šíitského svátku ašúra. Připomínají si násilnou smrt imáma Husajna ze 7. století.

Safdar Zia z islámského centra Jaffrie v Manchesteru uvedl, že tento rituál nelze vymýtit, ale že lze stanovit pravidla, aby se děti nezranily a nebyl porušován zákon a lidé, kteří se chtějí bičovat nebili stíhání. Zaidi patří k vyznavačům bičování. Záběry, jak se do krve bičuje, se objevily i na dvacetiminutovém filmu vysílaném satelitním televizí.

Agentura Reuters citovala představitele jednoho britského muslimského střediska, podle něhož už bylo takových případů víc, ale nedostaly se před soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám