Hlavní obsah

Arcibiskup z Yorku označil finančníky za bankovní lupiče

– LONDÝN

Dva nejvyšší představitelé anglikánské církve ve čtvrtek odsoudili praktiky některých finančníků z londýnské City. Tvrdě je odsoudil arcibiskup z Yorku, podle něhož jsou obchodníci z akciemi, kteří vydělávají na padajících cenách „bankovní lupiči“. I hlava církve, canterburský arcibiskup Rowan Williams, napadl“transakce s papíry kvůli zisku obchodníků“.

Foto: Robert Bodman, Reuters

Arcibiskup například kritizoval, že kvůli machinacím byla banka HBOS dovedena do náruče Lllyods TSB

Článek

Dodal, že když se tyto obchody nepodaří, vytvářejí „reálné škody“.

Arcibiskup z Yorku John Sentamu se pustil do kritiky konkrétních operací: „Pro diváka, jako jsem já, ti, kdož vydělali 190 miliónů liber na tom, že pod cenou prodali akcie investiční banky HBOS bez ohledu na silný kapitálový základ společnosti, a dovedli ji do náruče Lloyds TSB, jsou jasně bankovní lupiči.“

Hlava anglikánské církve Williams se pustil do celého systému finančnictví s tím, že „bez zodpovědnosti bylo pro mnohé v posledních letech motorem astronomického zisku.“ Dodal, že aktuální finanční krize je dána tím, že "tyto obchody nebyly podložené reálným základem“.

„Nepředstavitelné bohatství bylo vytvořeno stejně nepředstavitelnou úrovní fikce, transakcemi s papíry bez reálného výstupu kromě zisku obchodníků,“ řekl Williams. Poučení ze současné krize vidí v tom, že je potřeba obnovit propojení mezi penězi a hmotným světem.

Bohatství má pomáhat vyvést z chudoby všechny

Podle arcibiskupa krize ukázala „ohromující hrozbu pro sociální stabilitu,“ jakou nikdo nepředpokládal, že finanční svět může vytvořit.

Williams podpořil současný zákaz krátkodobých obchodů, kdy někteří makléři vydělali na okamžitých změnách hodnoty cenných papírů. Dodal, že Británie a další země by neměly ztratit nervy při hledání další opatření. Upozornil, že je potřeba se starat o podniky, aby vytvářely bohatství, který „by dostalo celou populaci z chudoby“.

Reklama

Výběr článků

Načítám