Hlavní obsah

Britský premiér Brown se postavil kritice spolustraníků

Právo, DPA, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANCHESTER

Labouristé by se podle jejich současného předsedy a britského premiéra Gordona Browna měli místo vnitřních sporů zaměřit na problémy, kterým země čelí. Brown také na výroční konferenci strany v Manchesteru tvrdě kritizoval opoziční konzervativce, podle něj nyní „není čas pro nováčky“.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský ministerský předseda Gordon Brown

Článek

„Nevstoupil jsem do politiky, abych se stal slavným, nebo abych byl vždy populárním," zahájil Brown s vtipným odkazem na svou nízkou popularitu u veřejnosti, čímž rozesmál delegáty. „Jestliže ale lidé říkají, že jsem moc vážný, buďme upřímní, je hodně věcí, kvůli kterým je potřeba být vážný," dodal.

Hned na úvod také poslal vzkaz svým vnitrostranickým kritikům. Podle něj je nyní „povinností“ labouristů věnovat se ne vnitřním sporům, ale problémům země. Dodal, že pokud drží pohromadě, jsou "velkým hnutím". Británie podle Browna potřebuje labouristickou vládu ještě více než v roce 1997, kdy poprvé vyhrál volby expremiér Tony Blair. „Tvrdé časy zpevňují naši odhodlanost,“ řekl.

„Není čas pro nováčka“

Premiér pak tvrdě kritizoval opoziční konzervativce. „Velmi fandím učňovství, ale nyní není čas pro nováčka,“ zaútočil na jejich lídra Davida Camerona, což v sále vzbudilo velký potlesk. Politickým komentátorům ale neuniklo, že to mohla být také narážka na možného Brownova nástupce v čele labouristů, ministra zahraničí Davida Milibanda.

Podle Browna se Toryové změnili jen naoko, „pořád jsou vězni vlastní minulosti“ a Británie se na konzervativce nemůže spolehnout. „Labouristé vyhrají volby ne kvůli sobě, ale kvůli Británii,“ prohlásil.

Slíbil napravit chyby

Podle Browna prochází Británie časem velkých změn a je třeba zdůraznit jak rovnost příležitostí pro všechny, tak zodpovědnost všech. „Chceme, aby pracoval každý, kdo může. Podpora by měla být pouze pro ty, kteří práci hledají, nebo se na to aktivně chystají,“ uvedl. Zdůraznil ale, že labouristé vždycky budou stát na straně méně majetných lidí.

Brown také ve svém projevu přiznal, že udělal některé chyby, podotkl ale, že je „připraven si vyhrnout rukávy a napravit to“.

Premiér v poslední době čelí rostoucí kritice uvnitř strany, podle médií ale na konferenci útok ustál. Jeho rozhodnutí zůstat lídrem nepřímo podporuje i většina voličů, 57 procent z nich si totiž podle listu The Independent myslí, že období ekonomické krize není vhodnou dobou pro volby nového šéfa strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám