Hlavní obsah

Gruzie prý sestřelila ruský průzkumný letoun u Jižní Osetie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI

Gruzie v pondělí sestřelila nad svým územím u hranic separatistické provincie Jižní Osetie malý ruský bezpilotní letoun. Je to první incident od srpnové rusko-gruzínské války o Jižní Osetii. Ruská armáda však sestřelení letounu popřela.

Článek

Letoun byl sestřelen v pondělí ráno u města Gori, asi 30 kilometrů od hranic s Jižní Osetií, řekl mluvčí gruzínského ministerstva vnitra Šota Utiašvili.

"Myslíme si, že hlídkoval nad územím, kudy vede ropovod Baku-Supsa," cituje agentura Reuters Utiašviliho. Podle něho to bylo bezpilotní letadlo krátkého doletu a startovalo z ruských pozic v takzvaném bezpečnostním pásmu jen několik kilometrů severně od města Gori. Letoun letěl 50 metrů nad zemí a byl sestřelen automatickými zbraněmi. Byl vybaven fotopřístrojem a navigací GPS, řekl na tiskové konferenci Utiašvili.

Mluvčí ruských mírových jednotek Vitalij Manuško sestřelení letounu dementoval. "V bezpečnostní zóně jsme nezjistili žádný pád stroje ani jeho sestřelení," řekl podle agentury Ria Novosti Manuško.

Informaci o sestřelení ruského stroje popřelo i ruské ministerstvo obrany. "Je to jen další mediální provokace Gruzie, jejímž cílem je destabilizovat situaci v oblasti. V bezpečnostní zóně nelétalo žádné letadlo ruského ministerstva obrany," řekl šéf tiskové služby ministerstva Alexandr Drobyševskij.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám