Hlavní obsah

Ve finské střední škole zastřelil mladík deset lidí

– HELSINKI • Aktualizováno
Novinky, SkyNews, BBC

Dvacetiletý mladík střílel na střední škole ve finském městě Kauhajoki. Podle posledních informací zabil přímo devět lidí. Další byli zraněni, jeden z nich zemřel později v nemocnici. Mladík začal střílet ve třídě ve chvíli, kdy se jeho spolužáci chystali psát test. Muž se pokusil zabít i sebe, po několika hodinách zemřel.

Foto: Santtu Hakala, Reuters

Policie před školou ve finském městě Kauhajoki

Článek

Mladík byl vážně zraněn a lékařům se nepodařilo ho zachránit. Ředitel školy řekl, že mladík se jmenoval Matti Juhani Saari a druhým rokem se učil na kuchaře.

"Slyšel jsme neustávající střelbu a taky to, jak mění zásobník. Byl velmi dobře připraven," řekl jeden ze studentů, který byl incidentu přítomen.

Podle některých informací začala škola na několik místech hořet.

Školník popsal, že ráno za ním přiběhly dvě vyděšené studentky, že někdo střílí. "Viděl jsem kluka s černou taškou, jak jde do třídy a zavřel za sebou dveře. Podíval jsem se tam oknem a on na mě vystřelil, pak jsem zavolal policii a záchranku. Děkuji bohu, že mě netrefil, střílel po mně, ale utíkal jsem a kličkoval, běžel jsem doslova o život," popsal školník.

Před útokem varoval videem, policie o něm věděla

Mladík před útokem umístil varovné video, že se chystá střílet, na internet, policie dokonce řešila, jestli mu nemá odebrat zbrojní průkaz. Nakonec ale po jeho výslechu rozhodla, že pro to nejsou dostatečné důvody. Podle ministryně Anne Holmlundové se nyní bude šetřit, "kde se stala chyba."

Mladík sám sebe natočil a video umístil na své stránky a na Youtube. Policie podle SkyNews uvedla, že na záběrech je opravdu muž, který střílel. Zdroj: kauhajokishooting.com

Policie neví, co útočník, který na škole studoval, chtěl a proč střílel. Byl oblečený celý v černém, na hlavě měl lyžařskou helmu a v ruce automatickou pušku. Začal střílet po spolužácích ve chvíli, kdy sedli do lavic a chystali se psát test.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Kauhajoki je malé město s asi 15 tisíci obyvateli, leží asi 300 kilometrů severozápadně od Helsinek.

Finsko si stále ještě připomíná masakr ze začátku loňského listopadu. Osmnáctiletý student střední školy Pekka-Eric Auvinen zastřelil ve městě Tuusula sedm polužáků a ředitelku školy. Pak obrátil zbraň proti sobě a zemřel později v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám