Hlavní obsah

Ve Slovinsku těsně vítězí opoziční sociální demokraté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUBLAŇ

Po sečtení 97 procent hlasů z nedělních parlamentních voleb ve Slovinsku vede opoziční Sociální demokracie (SD) nad Slovinskou demokratickou stranou (SDS) dosavadního premiéra Janeze Janši. Sociální demokraté získali 30,5 procenta hlasů, zatímco pravostředová SDS jich má 29,2 procenta

Foto: Bor Slana , Reuters

Předseda slovinských sociálních demokratů Borut Pahor.

Článek

Výsledek je ale tak těsný, že ani předseda sociálních demokratů Borut Pahor se neoznačil za vítěze. Janša připustil, že opozice má větší šanci na vytvoření nové vlády, ale za poraženého se dosud neoznačil. I průzkumy po uzavření volebních místností favorizovaly opozici.

Janšova strana doplatila na korupční aféry, i když výrazně napomohla prosperitě země, která jako první z nových členů EU přijala euro.

Ať zvítězí ta, či ona strana, k vytvoření vlády bude muset hledat koaličního partnera. Vítězství sociálních demokratů by znamenalo návrat slovinské levice k moci po čtyřleté přestávce od minulých voleb, ve kterých SD získala jen 10,2 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám