Hlavní obsah

Výbuch bomby ve Španělsku zranil deset lidí

MADRID

Deset lidí zranil v neděli ráno výbuch pumy, kterou neznámí pachatelé umístili do auta u policejní stanice v baskickém městě Ondarroa na severu Španělska. Krátce předtím vybuchla podobná nálož v autě u banky v baskickém městě Vitoria, která nikoho nezranila. Úřady podezřívají z atentátů separatistickou skupinu Baskicko a jeho svoboda (ETA).

Článek

Nálož v Ondarroe explodovala o půl páté ráno. Lehce zranila tři policisty a sedm civilistů. Utrpěli řezné rány a mají porušený sluch. Bomba byla mohutná, vážila si sto kilogramů.

Výbuchu v Ondarroe předcházela o půl třetí exploze stejně silné nálože ve Vitorii. Na tu ale upozornil anonym a místo kolem odstaveného auta se podařilo vyklidit.

:.Budova policejní stanice, před kterou byla odpálena nálož foto: ČTK/AP

Útoky odsoudil španělský ministerský předseda José Luis Zapatero a prohlásil, že jejich pachatelé skončí ve vězení.

Zakázaná ETA bojuje už 40 let násilnými metodami za samostatné Baskicko a za tu dobu připravila o život přes 840 lidí.

Baskičtí separatisté zvýšili aktivitu poté, co španělská justice zakázala v září činnost dvou politických stran - Baskické národní akce (ANV), která podle úřadů sdružovala přívržence teroristické organizace ETA, a Komunistické strany Baskicka (PCTV), která je podle úřadů přidruženým hnutím zakázané strany Batasuna, jež je politickým křídlem ETA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám