Hlavní obsah

Výbuch bomby z druhé světové války zranil v Německu 17 lidí

– BERLÍN
Novinky, DPA, ČTK, aš, The Local

V západoněmeckém městě Hattingenu v pátek dopoledne explodovala čtvrttunová americká letecká bomba z druhé světové války. K výbuchu ji přivedl bagr, který prováděl výkopové práce. Exploze zranila 17 lidí, poničila fasády okolních domů a v okruhu padesáti metrů vyrazila okna.

Foto: Profimedia.cz

Areál Henrichshütte ve městě Hattingen

Článek

Nejvážnější zranění utrpěl bagrista, má tržná zranění na ruce. Kabina jeho stroje byla úplně zdemolována. Většina dalších zraněných utrpěla sluchové trauma, řekla policie v Severním Porýní-Vestfálsku 

"Zaměstnanci okolních firem měli ještě štěstí. Vyšli z toho jen se šokem z výbuchu," řekl mluvčí hasičů. Na místě zasahovalo přes sto hasičů, záchranářů a policistů.

„Kráter by neuvěřitelně malý na tak velkou bombu s takovým množstvím výbušniny," dodal Armin Gebhard s tím, že poškodila všechny okolní budovy. Střepiny pumy dopadly až 500 metrů od místa výbuchu.

Bomba se nacházela v areálu bývalé ocelárny Henrichshütte koncernu Thyssen, kde do roku 1987 pracovalo deset tisíc lidí. Nyní se prostor revitalizuje a začíná na něm nová výstavba. Vyšetřovatelé nyní zjišťují, zda stavební firmy předem pozemek zkontrolovaly.

Velkých bomb se nacházejí stovky

Spojenci během druhé světové války průmyslové Porúří intenzivně bombardovali, aby ochromili výrobní potenciál nacistického Německa. Nález starých leteckých pum při výkopových pracích zde není nijak výjimečný. Loni bylo nalezeno 315 bomb těžších padesáti kilogramů.

V roce 2004 za podobných okolností zemřel u Frankfurtu bagrista, V roce 1994 výbuch bomby z druhé světové války v Berlíně zabil tři stavební dělníky a zranil osm dalších lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám