Hlavní obsah

VIDEO: Zoufalá snaha o vzlet a exploze letadla v Madridu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID
Aktualizováno

Bezpečnostní kamery na madridském letišti zachytily poslední okamžiky před havárií letadla Spanair 20. srpna. Při ní zemřelo 154 lidí. Na snímcích je vidět, jak se letoun snaží vzlétnout, poté skáče po ploše a následně exploduje.

Článek

Video se objevilo na stránkách deníku El País. Na záběrech je patrné, jak zadní část trupu naráží na startovací dráhu a tříští se, což provází oblak hnědého prachu. Stroj se pak řítí dál a následuje výbuch doprovázený obrovským oblakem černého dýmu. Ze 172 lidí na palubě přežilo jen 18.

Letoun MD-82 havaroval na letišti v Madridu. O příčině se spekulovalo několik dní. Podle černé skříňky ale za nehodu mohla porucha na vztlakových klapkách, které se dostatečně nevysunuly. Letoun tak nenabral potřebný vztlak a nemohl vzlétnout.

Není však jasné, zda systém tuto závadu pilotům signalizoval a oni měli možnost zasáhnout.

Letadlo startovalo dvakrát

Stroj MD-80 měl letět do Las Palmas na Kanárských ostrovech. Start byl jedenkrát přerušen kvůli poruše na ukazatelích teploty. Po opravě byl zhruba za hodinu opět připraven ke startu.

Někteří pozůstalí tvrdí, že několik cestujících chtělo po těchto problémech vystoupit, personál jim to ale nedovolil. Při druhém pokusu o start letadlo havarovalo.

Po nehodě letadla se objevila velká kritika Spanairu. Firma na tom není ekonomický příliš dobře a piloty údajně přetěžovala. Ti hrozili ještě několik hodin před katastrofou stávkou. Majitel Spanairu, skandinávské aerolinky SAS, chtěl omezit flotilu z 60 letadel na 45 a propustit třetinu zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám