Hlavní obsah

Polská policie zadržela matku, která prodala novorozence

VARŠAVA

Policie v Polsku zatkla matku, která prodala své dítě. Za novorozence, jehož koupil manželský pár, dostala v přepočtu 14 200 korun. Manželé údajně chtěli miminko odvézt do Anglie. Novináře v úterý o případu informovala policie v Kujavsko-Pomořanském vojvodství.

Foto: ÚSZS MSK, Novinky

Článek

Biologickou matku a manžele zadržela policie po předání peněz. Na obchodu se podle mluvčího policie Jaroslawa Bucholce trojice dohodla už v červnu, několik měsíců před narozením dítěte.

V září pak čtyřiatřicetiletá žena porodila chlapce, který byl řádně zaregistrován na městském úřadě. Krátce poté se novorozenec dostal do rukou manželského páru, o kterém policie neposkytla bližší podrobnosti. "Chtěli ho odvézt do Anglie, kde žijí," řekl Bucholc.

Matce hrozí tři roky vězení

Matku dítěte policie po výslechu propustila. O dalším osudu manželů zřejmě ještě dnes rozhodne státní zástupce. Chlapec je v péči lékařů.

Obchod s lidmi je v Polsku zločinem, za který hrozí trest od tří let vězení. Pokud je čin spojen s nelegální adopcí organizovanou s cílem zisku, hrozí trest do pěti let vězení.

Odhalený případ nemusí být podle odborníků ojedinělý. Polskou veřejnost nedávno šokoval inzerát j31leté ženy umístěný na internetu, v němž nabídla odnosit dítě pro cizí pár za 16 000 eur (400 000 korun).

Posléze se ukázalo, že podobnými nabídkami se různé portály jen hemží. Polské právo takové praktiky nezná a obchod s lidmi je těžko prokazatelný, protože k přijímání peněz za dítě se ženy nepřiznávají. Rozhodně se však proti tomuto druhu adopce postavila katolická církev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám