Hlavní obsah

Ukrajinská vládní koalice se rozpadla

ČTK, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Předseda ukrajinského parlamentu v úterý na schůzi poslanců oficiálně oznámil, že prozápadní vládní koalice se rozpadla. O jejím konci se už několik dní spekulovalo. Koalici tvořily Blok Julije Tymošenkové a uskupení prezidenta Viktora Juščenka Naše Ukrajina - Národní obrana.

Foto: Reuters/Ivan Chernichkin a oficiální stránky Julie Tymošenkové, Novinky

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Článek

Šéf parlamentu Arsenij Jaceňuk na zasedání Rady Ukrajiny uvedl: "Jsem nucen splnit svou ústavní povinnost... Oficiálně oznamuji, že koalice demokratických sil... v ukrajinském parlamentu se rozpadla," řekl Jaceňuk poslancům. "Bylo to dlouho očekáváno, ale pro mne je to nesmírně smutné," dodal.

Koalice vznikla po dlouhých jednáních 30. září 2007 v. V 450členném parlamentě měla těsnou většinu 227 lidí . Dva lidi však od té doby ztratila, a tím přišla o automatickou většinu. V posledním týdnech navíc opět vyplynuly na povrch dlouholeté spory mezi Juščenkem a Tymošenkovou, která je premiérkou.

Blok Julije Tymošenkové se při hlasování 2. září spojil s opoziční Stranou regionů. O dva týdny později Naše Ukrajina oznámila, že z koalice vystoupí. O víkendu vypršela desetidenní lhůta, během níž mohla koalice neshody vyřešit.

Politické strany mají nyní 30 dní na jednání o nové vládě. Pokud nebudou úspěšná, čekají Ukrajinu další předčasné parlamentní volby - již třetí za tři roky.

Topolánek bude jednat s vládnou i opozicí

V Kyjevě je na návštěvě český premiér Mirek Topolánek, který má na programu jednání s premiérkou, s prezidentem i s předákem ukrajinské opozice Viktorem Janukovyčem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám