Hlavní obsah

Maďarský parlament odmítl předčasné volby

Právo, ivi
BUDAPEŠŤ

Maďarský parlament v pondělí nepodpořil návrh opozice na rozpuštění parlamentu. Poslanci tím zabránili konání předčasných parlamentních voleb. Z 375 přítomných poslanců podpořilo návrh opozičního Maďarského demokratického fóra (MDF) 171 poslanců, 204 bylo proti.

Článek

Návrh nepodpořili poslanci vládní Maďarské socialistické strany a liberálního Svazu svobodných demokratů, který na jaře vystoupil z vládní koalice vedené premiérem Ferencem Gyurcsányem. Premiér tak už několik měsíců stojí v čele menšinové vlády.

"Maďarsko už půl roku nemá vládu. Premiér pouze slibuje, ale ze svých slibů nic neuskutečnil. Jediným řešením pro zemi jsou předčasné volby," uvedla předsedkyně MDF Ibolya Dávidová při předložení návrhu. Její návrh podpořila opoziční strana FIDESZ expremiéra Viktora Orbána.

Podle aktuálního průzkumu veřejného mínění by případné předčasné volby s přehledem vyhrál Orbánův FIDESZ. Vládní socialisté ztratili od voleb v roce 2006 polovinu voličů. Na hraně volitelnosti do parlamentu jsou liberálové i MDF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám