Hlavní obsah

Papež v Paříži odsoudil touhu po penězích jako kořen všeho zla 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Papež Benedikt XVI. v sobotu v Paříži odsoudil zbožňování peněz a touhu po moci jako kořen všeho zla a vyzval společnost, aby se od něho odklonila. V kázání na mši za účasti 260 000 lidí na prostranství před Invalidovnou řekl, že toto "modlářství" odvrací člověka od jeho skutečného poslání.

Foto: Dario Pignatelli, Reuters

Papež Benedikt XIV.

Článek

Neukojitelná hrabivost je "modlářství, těžký hřích, skandál, mor", řekl papež věřícím, mezi nimiž bylo velmi mnoho mladých lidí. Znovu zdůraznil potřebu vštěpit moderní společnosti více duchovních a náboženských hodnot. Prohlásil také, že rozum není v rozporu s vírou, ale že to, co člověka svádí z cesty, je kult idolů, které si může vyrobit sám rozum.

Benedikt XVI. také vyzval mladé lidi, aby se nebáli "odevzdat život Kristu", tedy zvolit si kněžskou dráhu. Katolická církev se v posledních letech potýká se stále větším nedostatkem kněží, což se týká i Francie.

Přítomní, kteří zaplnili jak esplanádu před Invalidovnou, tak přilehlé ulice, mohli mši a papežovo kázání, pronesené v plynulé francouzštině, sledovat na obřích obrazovkách. Mezi přítomnými byli také předseda francouzské vlády François Fillon s manželkou, několik dalších členů vlády a bývalá francouzská první dáma Bernadette Chiraková.

Mši doprovázela mimořádná bezpečnostní opatření. Papež na ni přijel "papamobilem" nadšeně pozdravován věřícími, z nichž tisíce strávily na esplanádě celou noc. Při mši ho doprovázelo 50 biskupů a na 900 kněží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám