Hlavní obsah

Prezidenti Visegrádu podporují vstup Chorvatska do EU

– PIEŠŤANY
Právo, Ivan Vilček

Český prezident Václav Klaus prohlásil, že prezidenti Visegrádské čtyřky považují Chorvatsko za jasného kandidáta pro vstup do EU. Klaus to uvedl v pátek po zahájení dvoudenního summitu prezidentů České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska ve slovenském lázeňském městě Piešťany.

Foto: Reuters

Prezidenti Visegrádské čtyřky v Piešťanech

Článek

Klaus přiznal, že názory prezidentů se liší v případě dalších možných kandidátů pro členství v unii, jako je například Ukrajina a Turecko. "Je to dáno teritoriálním umístěním jednotlivých států," dodal Klaus. Český prezident označil za debakl unie, pokud nechá Turecko čekat na členství 45 let. "Je to nedůstojné a trapné. Musíme si dát pozor, abychom levně neslibovali něco, co jen těžko můžeme splnit," konstatoval Klaus. Přiznal, že právě v tom se prezidenti V-4 neshodují. "Někteří zastávají názor, že je dobré slibovat," dodal.

Dalším tématy summitu je volný pohyb pracovních sil, přeshraniční kriminalita, válka v Gruzii a plán Spojených států vybudovat v Česku a v Polsku základny protiraketového systému.

Václav Klaus, Lech Kaczynsky, László Sólyom a Ivan Gašparovič v pátek večer navštívili koncert slovenského operního pěvce Petra Dvorského. Prezidenti přicestovali na summit společně s manželkami. Chyběla pouze manželka maďarského prezidenta. Manželky si prohlédly Piešťany ze speciálního lázeňského vláčku.

Reklama

Výběr článků

Načítám