Hlavní obsah

Medvěděv: Útok Gruzie má na Rusko stejný dopad jako 11. září na USA

Novinky, aš, Novinky, RIA Novosti
MOSKVA

Ruský prezident Dmitrij Medveděv srovnal dopad gruzínského zásahu v Jižní Osetii s teroristickými útoky z 11. září 2001 na New York a Washington. Současně vyzval svět k uplatnění nové bezpečnostní politice, protože se ukázalo, že unipolární systém ji není schopen zajistit.

Článek

Podle Medvěděva je pro Rusy útok Gruzie na Jižní Osetie tím, čím byly pro Spojené státy teroristické útoky 11. září 2001. "Z tragedie 11. září vyvodilo lidstvo důsledky. Chtěl bych, aby je svět vyvodil také z těchto událostí," prohlásil Medvěděv na setkání se zahraničními účastníky diskusního klubu Valdaj. Současná bezpečnostní architektura světa podle něho skřípá."Zbavili jsme se iluzí, že svět je zařízen spravedlivě. Nemyslím, že může mít perspektivu bipolární svět, ale unipolární svět také ukázal svou neudržitelnost," prohlásil.

„Bezpečnost současného světa požaduje vážné zapojení všech konstruktivních sil,“ uvedl Medvěděv a dodal, že je potřeba zabránit tomu, aby se mohli opakovat takové akce, které podnikl gruzínský prezident Saakašvili, když 8. srpna zaútočil na Jižní Osetii. „Mír nemůže být unipolární, musí být polycentrický,“ sdělil.

Medvěděv dále dodal, že Rusko má své oblasti zájmu, což nelze pomíjet, protože Rusko bude zájmy své a svých občanů bránit. Medvěděv dále zdůraznil, že se spřátelenými státy bude Rusko rozvíjet vztahy, včetně vztahů vojenských, "i když se to někomu nelíbí". Rusko v poslední době posiluje vztahy s Venezuelou a jsou i náznaky opětného posilování vztahů s Kubou, tedy se zeměmi oblasti, kde si rozhodující vliv nárokují Spojené státy.

Ukrajina chce splatit dluh za plyn

Nedávný konflikt v Gruzii také představuje tlak na Ukrajinu. Ukázalo se to v pátek, kdy ukrajinský prezident Viktor Juščenko uvedl, že jeho země musí Rusku splatit dluh ve výši 1,5 miliardy dolarů za plyn.

Juščenko se obává se, že by Rusko mohlo uplatnit nárok na Krym, který byl dlouho ruský a Ukrajině ho věnoval sovětský vůdce Nikita Chruščov. Na Krymu jsou hlavní sovětské černomořské námořní základny, která Ruská federace dále využívá. Juščenko dodal, že je nutné stanovit tržní cenu nájmu na využití černomořských přístavů na Krymu ruským námořnictvem. O vypovězení smlouvy na jejich užívání ale nemluvil, i když podporoval Saakšviliho a z ukrajinských přístavů vypluly ruské lodě blokovat gruzínské pobřeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám