Hlavní obsah

Jižní Osetie se chce stát součástí Ruské federace

Novinky, aš, RIA Novosti
SOČI

Separatistická Jižní Osetie, která jednostranně vyhlásila nezávislost, ve čtvrtek oznámila, že se chce stát součástí Ruské federace. Prohlásil to ve čtvrtek prezident Jižní Osetie Eduard Kokojev. Současně uvedl, že Západ sliboval uznání nezávislosti Osetie, pokud by se povedlo vytrhnout Severní Osetii ze svazku Ruské federace.

Článek

Kokojev při svém vystoupení na setkání mezinárodního diskusního klubu Valdaj v ruském Soči řekl, že Západ se pokoušel dosáhnout odtržení Severní Osetie od Ruska.

„Západní experti a politologové nám navrhovali, abychom přesvědčili Severní Osetii, aby opustila svazek Ruska. Slibovali nám uznání dříve než Kosovu,“ řekl s jasnou kritikou vůči Západu, který nyní odmítá uznat nezávislost Jižní Osetie, zatímco Kosovo uznal. Kromě Ruska Jižní Osetii uznala už jen Nicaragua.

Kokojev současně zdůraznil, že Jižní Osetie ale o nezávislost nestojí. „“Staneme se součástí Ruské federace, nechystáme se mít nezávislou Osetii,“ uvedl Kokojev. Podle něj je nutné dosáhnout sjednocení Osetie, což považuje více za humanitární než politickou otázku.

Podle něj se Jižní Osetie spojí se Severní Osetií, která je součástí Ruské federace. Sjednocená Osetie ale zůstane součástí Ruské federace. „Byl bych rád, kdybychom byli součástí Ruska," zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám