Hlavní obsah

Slovenští poslanci nový silniční zákon nakonec neprosadili

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Od října 2008 nebude ve slovenských městech a obcích platit padesátikilometrová rychlost, řidiči nebudou muset svítit po celý rok a nemohou si před jízdou dát ani malé pivo. Slovenští poslanci totiž v úterý neschválili nový silniční zákon, který tato ustanovení obsahoval. Už jednou přijatý silniční zákon vrátil do parlamentu prezident Ivan Gašparovič a poslancům se jeho veto nepodařilo prolomit.

Článek

Příčinou byla nepřítomnost některých koaličních poslanců při hlasování. K prolomení prezidentova veta chybělo šest hlasů. V kuloárech parlamentu se mluví o sporu mezi předsedou vládní Lidové strany HZDS Vladimírem Mečiarem a premiérem Robertem Ficem ohledně setrvání Štefana Harabina z HZDS na postu ministra spravedlnosti.

Harabin si minulý týden na půdě parlamentu neodpustil antisemitské narážky na opozičního poslance a svého předchůdce ve funkci ministra spravedlnosti Daniela Lipšice. Mikrofony zachytili také Harabinova slova na adresu Lipšice: "Půjdeš do basy, ty hajzle". Fico počínání Harabina otevřeně kritizoval.

Vyšší pokuty zatím nebudou

Podle nového silničního zákona měla být tolerance alkoholu 0,2 promile a v určitých úsecích dálnic měla být zvýšena rychlost z povolených 130 km/h na 150 km/h. Zákon zpřísňoval některé pokuty, např. v případě odmítnutí testu na alkohol nebo zapříčinění vážné dopravní nehody se počítalo s postihem až 40 tisíc slovenských korun. Řidiči podle návrhu měli mít možnost odpracovat pokuty ve veřejně prospěšných projektech.

Mezi další úpravy patřil zákaz používání mobilních telefonů a MP3 přehrávačů chodci na přechodech, povinnost pro cyklisty nosit přilby či zákaz předjíždění na dálnicích pro kamióny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám