Hlavní obsah

Maďary na Slovensku pobouřil další štvavý videoklip

Právo, ivi (Bratislava)
BRATISLAVA

Na internetu koluje další protimaďarský videoklip, který pobouřil Maďary žijící na jihu Slovenska. Strana maďarské koalice (SMK) vyzvala generálního prokurátora, aby zajistila odhalení a potrestání autorů snímku. Policie už zahájila vyšetřování.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Policie případ zveřejnění nenávistného videa vyšetřuje.

Článek

Text písně v klipu vyzývá k zabití představitelů SMK. Při slovech "tyto lidi je potřeba zabít" se na klipu objevují fotografie čelních představitelů SMK.

Neznámá kapela v písni uráží také Hedvigu Malinovou, studentku maďarské národnosti, kterou měli v roce 2006 napadnout slovenští nacionalisté. "Jsi podplacená lidmi, které je potřeba zabít," zpívá skupina při fotografiích Malinové, předsedy SMK Pála Csákyho a dalších maďarských politiků.

SMK upozorňuje, že opakované útoky na maďarskou menšinu jsou důsledkem protimaďarských projevů některých politiků, především předsedy Slovenské národní strany Jána Sloty. V minulosti se objevilo na internetu video, na němž muži v tričkách s nápisem Polícia střílí do terče a přitom křičí: "Hedvigu, Hedvigu". Po vyšetření případu byl propuštěn ze služby policista, který klip natočil.

Malinovou měli v roce 2006 v Nitře napadnout dva muži za to, že mluvila maďarsky. Policie tvrdí, že studentka si napadení vymyslela a obvinila ji z křivé výpovědi. Malinová však trvá na svém, že ji napadli slovenští nacionalisté. Případ způsobil značné napětí ve slovensko-maďarských vztazích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám