Hlavní obsah

Římský starosta Alemanno zlehčil italský fašismus

Právo, DPA, nek
ŘÍM

Vlnu rozhořčení vyvolal římský starosta Gianni Alemanno, když během své návštěvy Izraele zlehčil italský fašismus výrokem, že nepředstavoval „absolutní zlo“. Tím byly podle něj rasové, protižidovské zákony, což - jak dodal - představuje rozdíl.

Foto: Profimedia.cz

Římský starosta Gianni Alemanno

Článek

Na dotaz, zda byl fašismus absolutní zlo, řekl Alemanno listu Corriere della Sera: „Nevidím to tak a nikdy jsem to tak neviděl. Fašismus byl mnohem komplexnější fenomén. Mnoho lidí jej v dobré víře podporovalo a nechtěl bych jim takovou definicí dávat nějakou nálepku,“ řekl.

„Absolutním zlem, za které je fašismus zodpovědný, byly rasové zákony, které předurčily jeho politický a kulturní konec,“ dodal Alemanno, bývalý neofašista z Italského sociálního hnutí, jenž přešel do konzervativní strany Národní spojenectví (AN) Gianfranka Finiho, nynějšího předsedy poslanecké sněmovny.

Alemanno se tak vymezil vůči Finimu, který v roce 2003 během návštěvy Izraele označil fašismus za „absolutní zlo“.

Podle kritiků je to filipika

Výroky Alemanna ostře odsoudil prezident italského Svazu židovských obcí Renzo Gattenga. „Rasové zákony odhlasoval fašistický režim. Zdá se mi tedy obtížné obě věci od sebe oddělovat. Když jde o tak důležité argumenty, je nezbytné být v prohlášeních opatrný,“ uvedl. Šéf římské židovské obce Riccardo Pacifici dodal, že očekává od Alemanna „vysvětlení“, co svým vyjádřením myslel.

Šéf levicové opozice a Alemannův předchůdce Walter Weltroni upozornil, že fašistický režim Benita Mussoliniho sebral lidem svobodu ještě před přijetím rasových zákonů. V této souvislosti poukázal na osud předních italských antifašistů Antonia Gramsciho a Giacoma Mettelottiho, které fašistický režim uvěznil resp. zavraždil.

Také ředitel římského muzea holocaustu Leone Paserman Alemanna vyzval, aby své výroky objasnil. „Nemůžeme přece zapomínat nebo zamlčovat, že odpovědnost za rasové zákony nese právě fašismus,“ zdůraznil. Itálie přijala protižidovské zákony v září 1938.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám