Hlavní obsah

VIDEO: Polsko má svého Fritzla: dceru držel šest let a má s ní dvě děti

Novinky, jky
SIEDLCE

Polská policie zadržela v pátek na východě Polska v městě Siedlce pětačtyřicetiletého muže, který zřejmě svou nyní jednadvacetiletou dceru po dobu šesti let věznil a měl s ní dvě děti. Celý případ vyšel najevo teprve ve chvíli, kdy mladá dívka přišla se svou matkou na policejní stanici a vše tam oznámila. Uvedl to policejní mluvčí Mariusz Sokolowski pro televizi TVN24.

Článek

Detaily případu více než nápadně připomínají kauzu Rakušana Josefa Fritzla, který se přiznal k tomu, že svou dceru držel ve sklepení svého domu po neuvěřitelných 24 let a přivedl s ní na svět sedm dětí.

Policie provede na dvou malých chlapcích testy, aby zjistila, zda je muž skutečně jejich otcem a dědečkem zároveň. Pokud se to potvrdí, bude proti muži vzneseno mimo jiné obvinění z incestu, další náležitosti případu se pak budou dále prošetřovat, informovala agentura AP.

Místnost bez kliky

Podezřelý muž bude držen ve vazbě po dobu tří měsíců, během kterých bude probíhat vyšetřování, po kterém bude moci soud prodloužit držení podezřelého ve vazbě. "V určitém rozsahu to může být podobný případ tomu v Rakousku," uvedl Sokolowski.

Jednadvacetiletá dcera řekla na policii, že ji otec opakovaně znásilňoval během šesti let, kdy ji držel v místnosti bez kliky. Manželka muže pak celý její příběh potvrdila, uvedl Sokolowski.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Ven z místnosti se dostala pouze výjimečně

Podle mluvčího mohla dívka ven z pokoje pouze výjimečně, těmito případy bylo například narození jejích dvou synů v nemocnici. První se narodil v únoru 2005 v jihozápadní Wroclawi a druhý v lednu 2007 v severozápadním Siemiatycze, kam se rodina přestěhovala.

V obou případech prý otec dceru doprovázel a přinutil ji dát děti k adopci. Řekla to podle mluvčího mladá žena při své výpovědi na policii. Na policistech je teď nelehký úkol dohledat oba chlapce přes nemocnice, které je daly k adopci.

Mnoho otazníků

Policie odmítla sdělit jakékoliv další informace a neposkytla ani vysvětlení, proč matka s dcerou nenahlásily případ daleko dříve.

"V celém případě je opravdu hodně otazníků a mluvit s tou mladou ženou je velmi složité, jelikož vše, co se jí stalo, vnímá samozřejmě velmi emocionálně," dodal Sokolowski.

Výběr článků

Načítám