Hlavní obsah

Ilegálními plastickými operacemi poškodil stovku lidí, dostal čtyři roky

Právo, nek
MARSEILLE

Ke čtyřem letům vězení, z toho jeden rok podmíněně, odsoudil v pondělí soud v jihofrancouzské Marseille lékaře Michela Maureho (59), který na své klinice bez povolení prováděl v letech 2002 až 2004 zkrášlovací operace.

Foto: Profimedia.cz

Michel Maure

Článek

„Praktikoval garážovou medicínu. Jeho pacienti byli vystaveni riziku okamžité smrti,“ stojí v rozsudku v narážce na velmi sporné lékařské praktiky i hygienické podmínky prostor, v nichž zákroky dělal. Operační technika byla zastaralá a personál neměl požadovanou kvalifikaci. Klinika už v roce 1995 ztratila licenci na poskytování lékařských služeb.

Bezmála stovka poškozených žen i mužů si v roli spolužalobců stěžovala, že Maure je odpovědný za infekce a silné bolesti, kterými trpěli kvůli nedostatečné narkóze. Někteří jej dokonce nařkli z „mučení“.

Trestní senát shledal lékaře vinným z pohrdání pacienty a provozování pokoutní medicíny. Odsouzený se procesu nezúčastnil, protože během svého trestního stíhání uprchl do Španělska, kde čeká ve vazbě na vydání do Francie.

"Jsem jeden z nejlepších na světě"

Všechna obvinění ale odmítal a označil se za „jednoho z nejlepších plastických chirurgů na světě“. Mnohé jeho zákroky museli následně opravovat jiní lékaři. Jedna pacientka pochybného chirurga zažalovala například za to, že jí voperovaný prsní implantát vklouzl pod paži.

Obžaloba chtěla poslat odsouzeného do vězení na celé čtyři roky nepodmíněně, soud ale trest lehce zmírnil. Muž, jenž byl mezitím vyškrtnut ze seznamu lékařů, však musí obětem zaplatit odškodnění ve výši až sedmi tisíc eur (175 tisíc Kč).

Verdikt zatím není pravomocný. Maureho advokát totiž oznámil, že se jeho mandant odvolá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám