Hlavní obsah

Slováci vyhlásili kvůli nehodě autobusu v Chorvatsku státní smutek

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA
Aktualizováno

Slovenská vláda na svém mimořádném zasedání vyhlásila na úterý státní smutek kvůli tragické nehodě autobusu v Chorvatsku. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi. Nedělní havárii u Gospiče nepřežilo čtrnáct lidí a tři desítky dalších se zranily.

Foto: Zeljko Popovic/EPEHA, ČTK

Nehoda slovenského autobusu v Chorvatsku

Článek

Slovenský vládní speciál převezl 26 přeživších do vlasti v neděli večer. Tři z devíti turistů, kteří jsou hospitalizováni v Chorvatsku, budou převezeni v nejbližších dnech. "Bude to v úterý nebo ve středu," uvedl slovenský ministr zdravotnictví Richard Raši, který v pondělí zraněné navštívil.

Nehodu vyšetřuje chorvatská policie. Soustředí se na dvě možné příčiny havárie: mikrospánek řidiče a defekt pneumatiky. Při vyšetřování s chorvatskou policií spolupracují také odborníci z košické přepravní firmy Mostarko, která autobus provozovala.

"Při odjezdu ze Slovenska byly autobus i pneumatiky v dobrém technickém stavu. Autobus značky Karosa LC 956 byl vyrobený v roce 2001 a nedávno prošel technickou kontrolou," uvedl spolumajitel společnosti Ladislav Mihalko. Stav dvou zraněných žen, které museli hospitalizovat v Košicích, je stabilizovaný. Jedna má zlomenou ramenní kost, druhá má zraněnou páteř a utrpěla otřes mozku.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

V autobuse bylo v době nehody 49 lidí včetně dvou řidičů. V chorvatských nemocnicích je nadále hospitalizováno devět lidí.

Cestu si na poslední chvíli rozmyslel

Slovenská média přináší příběhy lidí, kteří v autobuse byli či měli být. Například Košičan Dominik Šutar si cestu do Chorvatska rozmyslel na poslední chvíli. "Měl jsem místo v přední části autobusu, kde bylo nejvíc mrtvých," říká. Měl cestovat s otcem a bratry. Má však doma malé dítě a manželku, tak dovolenou odložil. Jeho příbuzní měli velké štěstí a z havárie vyvázli bez vážnějšího zranění.

:. Nehoda slovenského autobusu v Chorvatskufoto: ČTK/Zeljko Popovic/EPEHA

Deník SME cituje Annu Pechanovou, která seděla v druhé řadě za řidičem. "Na nic si nepamatuji. Vím však, že pán, co seděl přede mnou, je mrtvý," uvedla.

Helena Rigelská má zlomená žebra. "Pamatuji si, že jsem po havárii seděla před autobusem. Asi jsem při nárazu vyletěla ven," říká.

Zájezd do Chorvatska organizoval klub aerobiku z Košic. Většinou se jednalo o starší lidi. Mezi oběťmi je také zakladatelka klubu a organizátorka zájezdu Viera Medveďová. "Celý život zasvětila cvičení a zdravému způsobu života. Vypadala mladá, i když ji už bylo přes šedesát. Je to paradox života," říká smutně její manžel Štefan Medveď.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám