Hlavní obsah

Předchůdce Jamese Bonda chtěl zabít nacistu Himmlera výstřelem z luku

– LONDÝN
Novinky, rei

Mladý Dán, který se po obsazení své vlasti nacisty za druhé světové války stal britským agentem, plánoval zabít šéfa německých jednotek SS Heinricha Himmlera výstřelem z luku. Uvádí to nová kniha Brita Marka Ryana. Další eskapády agenta Tommyho Sneuma naznačují, že byl ale spíš než dalším Robinem Hoodem předchůdcem Jamese Bonda.

Foto: Profimedia.cz

Nenáviděný velitel SS Heinrich Himmler měl zemřít po zásahu šípem.

Článek

Sneum plánoval atentát na Himmlera z kodaňského bytu vycházející filmové hvězdy Ody Pasborgové, kterou svedl. Pohledný třiadvacetiletý letec však nechtěl ženu dostat do potíží a tak se rozhodl, že Himmlera zabije tichým výstřelem ze skládacího luku, jenž by bylo snadné bez povšimnutí odnést.

Himmler se nakonec v únoru 1941 v dánské metropoli, obsazené už téměř rok Němci, neukázal. V Kodani sice nakrátko přistál, ale protože byl nemocný, pokračoval hned v cestě do Berlína.

Mark Ryan se Sneumem hovořil krátce před jeho smrtí někdejšího špióna v roce 1989. „Byl to skutečný agent 007. Měl vztah s obrovským množstvím žen a prováděl různé senzační kousky, aby se vyhnul nacistům,“ řekl Ryan. „Zatímco se ukrýval v kodaňském domě, spával tam nejen s dcerou, ale i matkou, které to vzájemně nevěděly,“ doplnil.

Při dalších protiněmeckých misích byl Sneum úspěšnější. Na kameru dodanou britskou službou MI6 filmoval německá radarová zařízení, často přímo před nosem strážců. Filmy pak osobně dopravil do Británie v dvouplošníku, který objevil v jedné stodole. Stroj neměl křídla, tak je s kamarádem vyrobil.

Cestou přes moře docházelo palivo, proto se v mlze vydal na křídlo doplnit nádrž, zatímco se Kjeld Pedersen snažil udržet stabilitu letadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám